Sverige halkar efter i hälsosam balans mellan yrkes- och privatliv
Foto: Job van der Voort
PUBLICERAD 5/9/2024
Lästid ca 3 min

Sverige halkar efter i hälsosam balans mellan yrkes- och privatliv

För andra året i rad granskar Remote olika villkor i 60 länder världen över för att avgöra vilket land som erbjuder den bästa livs- och arbetsbalansen för sina invånare. Sverige tappar i placering och grannländer klättrar enligt undersökningen.

Kategorier som jämförs är minimilön, sjukersättning, föräldraledighet, tillgång till sjukvård, befolkningslycka, genomsnittliga arbetstimmar, hbtqi-inkludering och allmänna säkerhetsläget – faktorer som är fundamentala för en hälsosam balans mellan yrkes- och privatliv.

Sverige tappar placering

Sverige intar denna gång plats 14, vilket innebär att vi halkar ner tre platser från 2023 och dessutom landar lägre ner än våra grannländer som alla hamnar i topp tio.

  • Danmark på tredje plats.
  • Finland klättrar flera placeringar till nummer sju.
  • Norge tar plats nio.

Detta beror bland annat på att Sverige rankas lägre i säkerhet, har lägre antal lagstadgade semesterdagar samt högre antal genomsnittliga arbetstimmar i veckan.

Konkurrensen för att attrahera topptalanger världen över ökar och det är viktigt att arbetsplatser förstår betydelsen av ett starkt förmånspaket. Människor letar efter miljöer som aktivt arbetar för att motverka utbrändhet och stress samtidigt som de stödjer en hälsosam attityd som tillåter dem att göra deras bästa varje dag. Trots stora framsteg är det fortfarande en lång väg att gå för att nå denna perfekta balansen mellan våra privata och professionella jag.
Barbara Matthews, Chief People Officer, Remote

Ur undersökningen

  • Nya Zeeland behåller sin förstaplats för andra året i rad.
  • USA är ett av de lägst rankade länderna för livs- och arbetsbalans. Trots sin position som ett av världens rikaste länder så intar de plats 55 av 60.
  • Europeiska länder placeras högt upp på listan, med sju länder i topp tio. Irland och Belgien seglar båda upp från lägre placeringar under 2023 och placeras i år i topp tre.

Om Remote

Remotes uppdrag är att skapa arbetstillfällen överallt och göra det möjligt för arbetsgivare att hitta och anställa de bästa talangerna. Remote grundades 2019 av Job van der Voort och Marcelo Lebre och stöds av ledande investerare inklusive SoftBank Vision Fund 2, Accel, Sequoia, Index Ventures, Two Sigma Ventures, General Catalyst och B Capital.

Om Barbara Matthews, Chief People Officer hos Remote

Barbara är Chief People Officer för Remote, och fokuserar på att leda planering, implementering och uppskalning för globala teams genom Remotes kulturella vision; att göra möjligheter tillgängliga för alla. I Barbaras tidigare roll på Stripe byggde hon företagets globala HR-funktioner som International Head of HR, EMEA & APAC. Innan Stripe tillbringade hon mer än tolv år i People-teamet hos Google. Barbara har mer än 20 års erfarenhet med att arbeta i stora bolag med högt tempo, och fokuserar på att bygga och vårda högpresterande distribuerade teams.

Metodologi

Remote utförde en dataanalys av 60 länder med högst BNP för att avslöja vilka globala aktörer som erbjuder bäst livs- och arbetsbalans för anställda. Studien granskade följande kategorier:

  • Lagstadgad semester (totalt antal dagar av betald semester, helgdagar inkluderat)
  • Minimi lagstadgad sjukpenning (procent av lön, eller engångssumma)
  • Lagstadgad föräldraledighet (antal betalda veckor)
  • Lagstadgad föräldraledighet (procent av lön)*
  • Minimilön (beräknat i USD per timme) (den årliga minimilönen delat med 52 veckor och sedan med längden på genomsnittliga arbetsveckan)
  • Sjukvårdssystem (exempelvis om det är ett privat eller statligt finansierat system)

Datan samlades in och analyserades under april 2024.

Se hela undersökningen här