Flow på jobbet – så skapar du förutsättningarna
PUBLICERAD 1/12/2022
Lästid ca 2 min

Flow på jobbet – så skapar du förutsättningarna

Att vara i flow på jobbet kan ge fem gånger så hög produktivitet. Tyvärr är flow ett känsligt tillstånd som är svårt att hamna i på kommando. Men genom att skapa rätt förutsättningar för dig och dina medarbetare kan du se till att ni oftare hamnar i flow.

Flow är situationer, på fritiden eller jobbet, när du känner dig så uppslukad av det du gör att det känns som tiden flyger förbi. Under flow blockar hjärnan helt enkelt irrelevanta stimuli och du hamnar i vad som brukar kallas ett ”tunnelseende” som gör dig helt uppslukad av uppgiften. Vi ägnar helt enkelt totalt engagemang till det vi gör. Men begreppet flow är inte bara kopplat till konstnärligt arbete eller idrott – utan i högsta grad även till arbetssituationer.

Arbetsmiljö och flow

Enligt en undersökning från McKinsey ökar produktiviteten hos höga chefer med hela 500% när de befinner sig i flow. Det betyder att bara några procents ökning av flow på din arbetsplats skulle kunna höja effektiviteten en hel del. Allra viktigast för flow är arbetsmijön. Med en trygg och trivsam arbetsmiljö är det enklare att hamna i flow – för både dig och dina medarbetare.

Flow och organisation

Så vad har managementkultur med flow att göra? Jo, eftersom arbetsklimatet har stor påverkan på vårt fokus och vår förmåga att kunna hamna i flow är beroende av de förutsättningar vi ges, har chefen stort inflytande. Som chef kan du nämligen öka sannolikheten genom att bland annat ge tydliga direktiv för uppgiften, vilket gör det enklare för hjärnan att koncentrera sig. Du kan också se till att medarbetarna tillhör ett tryggt team där de känner att de trivs, vilket också visat sig ge goda möjligheter till flow.

Självbestämmande viktigt

En annan sak som påverkar möjligheten till flow i arbetet är att medarbetarna känner att de kan styra över hur uppgiften utförs. Viss påverkan på sin vardag stimulerar vår kreativitet och underlättar vårt fokus. Men flow går också att träna upp. Med till exempel meditation eller mindfulness kan du själv öva hjärnan. Flow sänker stress, samtidigt som det skapar effektivitet – men det är inte de enda fördelarna. Med mer flow på arbetsplatsen skapar du mer arbetsglädje i vardagen - för både dig och dina medarbetare.

De här förutsättningarna skapar flow på jobbet:

En trygg grupp
Självbestämmande
Tydlig uppgift
Tydliga mål
Klara regler
Tillräckliga färdigheter och kunskaper
Uppgift enligt förmåga