Gratis mensskydd på jobbet?
PUBLICERAD 19/5/2022
Lästid ca 2 min

Gratis mensskydd på jobbet?

Knappt 1 av 10 får gratis mensskydd på jobbet. En ny Sifo-undersökning från Essity visar att två av tre kvinnor (62 %) oväntat fått sin mens på jobbet. Att då kunna gå in på toaletten för att ta en binda, tampong eller ett trosskydd är dock ingen självklarhet.

Endast sju procent av svenskarna uppger att mensskydd erbjuds på deras jobb. Detta trots att nära hälften (48%) av alla sysselsatta svenskar anser att mensskydd borde finnas på arbetsplatsen.

Även om det generellt är få arbetsgivare som erbjuder mensskydd till sina medarbetare så sticker Stockholm ut – här gör 13 procent det, jämfört med fem procent i övriga landet. Det är främst bindor som erbjuds. Malin Hermansson, ny Brand Manager på Essety ger sin syn på undersökningen.

Berätta om dig själv. Vem är Malin Herrmann?

Jag arbetar som Brand Manager för Tork (Essity), varumärket för hygien på arbetsplatser. Jag brinner för att uppmärksamma vikten av god hygien, i alla miljöer. För en arbetsplats kan ju se ut på så otroligt många olika sätt, med olika utmaningar och förutsättningar - allt från trendiga restauranger till kritiska sjukhusmiljöer. Och hygienfrågan är mer aktuell idag än någonsin. Goda hygienrutiner kan rädda liv!

Kan du berätta om bakgrunden till undersökningen?

Mens är en naturlig del av livet. Bindor, tamponger och trosskydd borde vara lika självklart som toalettpapper, tvål och pappershanddukar. Vi bestämde oss för att ta reda på hur arbetstagare tänker kring detta och hur långt man har kommit på arbetsplatser i Sverige idag. Resultatet visade att majoriteten tycker att det borde finnas gratis mensskydd men att det bara är 7% som får mensskydd på jobbet.

Kan du berätta om de slutsatser du själv drar från undersökningen?

Jag tänker att många arbetsplatser lever kvar i gamla mönster, man beställer de hygienartiklar man alltid beställt och att mens, tyvärr, fortfarande är tabu. Även om majoriteten tycker att mensskydd borde finnas på arbetsplatsen så är det, återigen tyvärr, inget ämne som man gärna diskuterar med sin arbetsgivare och därför sker ingen förändring. Men det ska det bli ändring på! Vi vill hjälpa till att belysa vikten av att erbjuda mensskydd på arbetsplatsen och att det fortsättningsvis blir lika självklart som att det finns tvål och papper.

Vad tycker du att en arbetsgivare bör tänka på?

Alla måste vara med och bidra till ett mer jämställt samhälle och alla ska känna sig bekväma på sin arbetsplats. När det finns produkter för intimhygien på arbetsplatsen skapas inte bara en normaliserad syn på mens, det stärker också företagets image – vem vill inte ha glada och nöjda anställda som pratar gott om sin arbetsplats?

Har du några favoriter?

Jag vill lyfta faktumet att 62% har oväntat fått mens på jobbet och att endast 7% erbjuds mensskydd på arbetsplatsen.. Det är dags för en förändring!


Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 17–21 december 2021. Totalt intervjuades 1437 personer i åldern 18-65 år, varav 1040 personer var yrkesverksamma (heltid eller deltid). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.