Vad var det som väckte ditt intresse för att lyfta in sömn som en central fråga i arbetsmiljöarbetet?
Jag har alltid varit aktiv inom idrott och där lär man sig tidigt hur viktig återhämtning är för prestation. Det var däremot först när jag lyssnade på läkaren Anders Hansen som jag tänkte på sömnen som en arbetsgivarfråga och dess effekt på prestation, säkerhet och vår gemensamma arbetsmiljö.
När vi på SOVA senare analyserade resultaten från vår medarbetarundersökning blev det tydligt att vi behövde agera. Det blev startskottet för att ta fram en konkret handlingsplan för sömn. Det slog mig - vi är ett företag som varje dag pratar sömn med våra kunder - varför pratar vi inte minst lika mycket sömn med våra medarbetare?
Vad fick du för reaktioner internt i början?
Inledningsvis fanns det nog en känsla av att sömn låg utanför det som räknas till jobbet, att det var något privat och då lite ovant att ta upp i en arbetssituation. Fast när vi började att lyfta det i våra pulsmätningar, utbildningar och även pratade om det i våra medarbetarsamtal så var det många som faktiskt visade uppskattning för det. Det handlade inte om att kontrollera, utan snarare om att visa omtanke och visa att vi bryr oss om hur våra medarbetare mår även när arbetsdagen är slut.
Det handlar inte om att vara expert på sömn utan om att våga fråga: "Hur sover du?" och visa att man bryr sig.
Vilka effekter har du sett sedan ni började arbeta aktivt med sömnfrämjande insatser på SOVA?
Vi ser både en ökad medvetenhet och ett ökat engagemang kring hälsa. Fler pratar om sin sömn och vi får möjlighet att agera tidigare när någon signalerar att återhämtningen brister. Det har också bidragit till ökad tillit mellan chefer och medarbetare och ett tydligare fokus på hållbarhet i arbetslivet.
Varför tror du att sömn fortfarande är ett så känsligt ämne på arbetsplatser?
Jag tror att det hänger ihop med att sömn fortfarande uppfattas som något väldigt personligt. Till skillnad från kost, träning eller stress som vi har vant oss vid att prata om på jobbet, så har sömn länge setts som något som inte riktigt hör hemma i det professionella rummet. Men det borde det göra. Dessutom finns det en gammal föreställning kvar där trötthet nästan ses som en merit, ett bevis på att man har kämpat hårt. Det är en kultur som vi behöver lämna bakom oss, om det inte redan är gjort.
Vad behöver chefer kunna för att på ett bra sätt lyfta sömn i samtal med medarbetare?
Framför allt mod och lyhördhet. Det handlar inte om att vara expert på sömn utan om att våga fråga: "Hur sover du?" och visa att man bryr sig. Har man en god relation och en förtroendefull dialog så kommer resten av sig självt.
Dina bästa tips! Vilka fem saker tycker du att varje arbetsgivare bör göra för att ta sömnfrågan på allvar?
- Börja prata om sömn
Gör sömn till en självklar del av arbetsmiljöarbetet, precis som stress, motion och kost. Våga ta upp frågan i vardagliga samtal och visa att det är okej att prata om hur vi sover. - Följ upp och kartlägg sömnvanor regelbundet
Inför rutiner där ni tar reda på hur medarbetarna faktiskt sover, till exempel genom pulsmätningar, enkäter eller att ta upp sömn i medarbetarsamtal. Det ger en tydlig bild av nuläget och gör det möjligt att följa upp effekterna av era insatser. - Satsa på kunskap
Ge både chefer och medarbetare kunskap om varför sömn är avgörande för hälsa, prestation och arbetsmiljö. Det kan handla om utbildningar, föreläsningar eller att samla tips och fakta i interna kanaler. - Skapa förutsättningar för återhämtning och balans
Se till att arbetsbelastningen är rimlig och att det finns möjlighet till vila under arbetsdagen. Balansen mellan krav och resurser måste vara rimlig för att minska stressfaktorer som påverkar sömnen negativt. Återhämtning på dagen ger bättre sömn på natten! - Erbjud konkreta stödinsatser för bättre sömn.
Gör det möjligt för medarbetarna att få hjälp när det behövs till exempel genom tillgång till vilorum, sömncoachning, sömnprodukter eller annan professionell hjälp när behovet uppstår. Praktiska insatser visar att arbetsgivaren tar frågan på allvar och skapar bättre förutsättningar för hälsa och prestation.
Hur kan sömn främjas inom ramen för friskvård och vilka hinder finns det idag för att det ska bli verklighet?
Det största hindret idag är att friskvårdsbidraget ofta är för snävt både i omfattning och belopp. Det räcker helt enkelt inte till och det täcker inte alltid de insatser som faktiskt skulle göra störst skillnad för medarbetarnas hälsa.
Vi tycker att det är hög tid att bredda synen på vad friskvård kan vara. Arbetsgivare borde få större frihet att använda friskvårdsbidraget utifrån sina medarbetares verkliga behov oavsett om det handlar om fysisk träning, sömn eller kulturaktiviteter då vi vet idag att allt detta stärker medarbetarens hälsa.
Sömn är lika grundläggande som motion och borde självklart ha en naturlig plats i det som räknas som friskvård. Vi får inte heller glömma att anställda som sover bra är också mer fysiskt aktiva men det börjar ofta med att prioritera sömnen. Utan tillräcklig återhämtning minskar både motivationen och förmågan att träna. Med andra ord: god sömn ger energi till träning och träning förbättrar sömnen tillbaka. Det är en positiv spiral men det första steget är alltid att börja sova bättre.
Berätta om dig själv. Vem är Magnus Lunderquist?
Jag arbetar som personalchef på SOVA. På fritiden tycker jag om att ge mig ut på en löprunda eller vandra - det rensar huvudet och ger energi. Jag är också en riktig bokslukare, särskilt när det kommer till serietidningar. Faktum är att jag har en ganska imponerande samling svenska serietidningar hemma och då med ett extra stort hjärta för Marveltidningar.
Annika Hegardt