Jag har varit runt lite i Sverige och föreläst och förutom att jag är så glad att företag/organisationer/kommuner tar in mig som föreläsare så älskar jag att stå på scen. Att få med sig publiken genom att inleda föreläsningen med frågor och att få dem att vilja och våga ställa frågor är så himla inspirerande. Jag älskar interaktiviteten med publiken.
Hur kan man tro att man är en rockstjärna när
man föreläser om förklimakteriet/utmattning
Varje gång jag går av scen längtar jag tills nästa gång jag står där. Kanske är det så att mina föräldrar närt en exhibitionist vid sin barm, vad vet jag. Eller kanske bara någon som tror att hon är rockstjärna. Jag skrattar lite åt mig själv när jag skriver det här, hoppas att du också gör det. För hur kan man tro att man är en rockstjärna när man föreläser om förklimakteriet/utmattning och minskade sjukskrivningar?
Total blackout och rockstjärne-entré
Jag hade iallafall en rockstjärne-entré när jag var i Motala kommun och föreläste i höstas. Stressad till max pga av SJ-strul kommer jag fram några minuter innan jag ska upp på scen och drar upp min datasladd ur resväskan och själva kontakten eller dosan lyckas något sätt studsa upp på mitt ögonlock eller ögonbryn. Oklart faktiskt.
Resultatet blev iallafall att det svartnade framför ögonen men gjorde inte speciellt ont. Jag tänkte mest att det var konstigt att jag var så nervös för att gå upp på scen. Att blackouten hade med min nervositet att göra. Så olikt mig. Men hinner iallafall fråga eldsjälen och hälsosamordnaren Katarina Modahl som har bjudit dit mig om hon ser något på mitt ögonlock.
Medmänsklighet ger ringar på vattnet.
Jag ser hur hon blir lite blek i ansiktet för tydligen har jag en hyfsat stor bula. Jag känner på den och inser att det måste se helt galet ut men hinner inte se mig själv i spegeln innan jag går upp på scen. Det blev en rolig föreläsning, för jag var ju tvungen att väva in min bula på något sätt. Och det lättade ju upp stämningen lite. Värre var det dagen efter när jag skulle föreläsa för cheferna och jag var komplett svart, lila, mörkblå och alla färgskiftningar som går runt hela ögat och ner på kinden.
Det var såklart lite svårare att förklara men gick bra det med.
Medmänsklighet ger ringar på vattnet. Dessutom möttes jag av den finaste medmänskligheten jag någonsin har mött då jag på vägen hem blev tilltalad av en uteliggare som frågade mig om jag var okej. Jag kan sätta dit den jäveln, sa han. Vi hade ett så fint snack om livet. Vidare kom en ung tjej fram till mig på tåget och frågade om jag var okej. Om jag behövde hjälp eller så. Visade sig att hon jobbade med våldsutsatta kvinnor.
Klimakteriet tar ju inte direkt ledigt mellan 8-17.
Tänk vad fint - när människor visar omtanke om varandra! Jag tänker att det egentligen är samma sak på arbetsplatsen, att det vore medmänskligt av chefer och ledare att erbjuda ökad kunskap kring vad som händer i kvinnors hjärnor 40 plus. Det skulle minska tabut och vara en win-win-win för kvinna, arbetsplats och samhälle. För klimakteriet tar ju inte direkt ledigt mellan 8-17 utan är med oss hela tiden. Jag tycker vi ska mynta ett nytt mantra på arbetsplatsen. ”Medmänsklighet är det nya svarta”.
Kanske ska inleda mina föreläsningar med det framöver. Kanske vill du vara med i den rörelsen? Du kommer inte vara först för det börjar bubbla i Sverige då jag märker en ökad efterfrågan på min föreläsning men jag tror inte det är så kul att vara sist. Jag tror att ökad kunskap om detta på arbetsplatserna inte bara kommer minska sjukskrivningarna utan även vara ett sätt att attrahera både gamla och nya medarbetare.
Så låt 2024 bli det året då medmänskligheten vinner. Både på arbetsplatserna och privat.
Katarina Wilk
Katarina är aktuell med boken: På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet.
Om Katarina Wilk
Katarina Wilk är författare, föreläsare och en av grundarna till talaragenturen BYWRTRS. Hon anses vara en av pionjärerna i Sverige när det gäller att tala om förklimakteriets påverkan på kvinnors hjärnor.
Hon har även skrivit skönlitterärt, varit nominerad i Storytel Awards 2018 och kommer i vår ut med den första delen i en trilogi med namnet Den tredje dimensionen. Bok nr ett heter De förblindade och har redan innan utgivning väckt intresse hos både svenska och utländska produktionsbolag. Kanhända snart i en streamingtjänst nära dig.