Så förbättrar du arbetsmiljön med mikroträning
PUBLICERAD 14/1/2022
Lästid ca 3 min

Så förbättrar du arbetsmiljön med mikroträning

Att hitta en balans mellan arbete och pauser kan vara svårt oavsett om du sitter på kontoret eller hemma. Men studier visar att all rörelse räknas och att ta en rörelsepaus kan både ge bättre fokus och förbättra den fysiska och psykiska hälsan. Nu finns ett nytt verktyg med mikroträning som tillför rörelse under arbetsdagen och hjälper arbetsgivaren till mer välmående medarbetare.

Mikroträning – det nya sättet att förbättra sin hälsa 

Våra kroppar är gjorda för att röra på oss och när vi är aktiva fungerar våra organ och hjärnor som bäst. Därför är rörelse en ytterst viktig del av arbetsdagen – något som appen Wellify tagit fasta på genom att skapa ett verktyg som höjer medarbetarnas livskvalitet. 

Varför rör vi oss inte fastän vi vet att det är bra?

– Våra hjärnor är sedan lång tid tillbaka programmerade att spara energi, eftersom vi tidigare levt under svält i långa perioder. Därför är det inget konstigt att vi hellre väljer att ligga i soffan än att röra på oss, berättar Conny Thom som har jobbat med träning och hälsa i över 20 år och tillsammans med Johanna Nolsa skapat verktyget Wellify.

Vi är idag ett stillasittande folk som har tappat mycket av den motion som tidigare var en naturlig del av vardagen. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer räknas all rörelse som positiv, men det räcker inte med ett höj- och sänkbart skrivbord för att hålla igång vardagsmotionen – vi behöver bryta stillasittandet och ställningar vi sitter eller står i för länge och istället börja aktivera musklerna. 

Mikroträning som igångsättare

Positiva saker händer med vår kropp och vårt sinne när vi rör på oss och bryter stillasittandet – och med rätt redskap blir det enkelt. Wellify är en app som hjälper kroppen att regelbundet röra på sig under arbetsdagen, vilket i sin tur leder till stora hälsovinster. Det blir enkelt för dig att genomföra de förändringar som behövs på er arbetsplats för att motivera medarbetarna att ta sina rörelsepauser, förebygga sjukskrivningar och skapa nya vanor.

Så motiverar du medarbetarna till rörelsepauser
  1. Wellify är ett färdigt koncept som gör det  enkelt för dig som HR att starta upp nya vanor och enkelt för medarbetarna att följa dem. Vi börjar med att hjälpa medarbetaren hitta sin inre motivation, gärna utifrån det coachande samtalet där Wellify bistår. Individens drivkraft är utgångspunkten.
  2. Medarbetarna utvecklar sedan nya vanor genom upprepning och blir påminda via stödet i appen. Att röra på sig blir till slut lika självklart som att borsta tänderna.
  3. För att ytterligare motivera medarbetarna till att röra på sig är det en god idé att lägga in mikroträning på mötet, vid kafferasten eller andra sammankomster. Varför inte göra en gemensam tävling? Det kan stärka rörelsens betydelse för arbetsmiljön, öka frisktalen och hjälpa medarbetarna att må bra psykiskt och fysiskt.
Det här händer när du aktiverar kroppen och bryter stillasittandet
  • Minskar problem med ryggont, nackvärk och till exempel musarm.
  • Ger bättre sömn, vilket har många hälsofördelar, bland annat förbättrad stresstålighet och ökat immunförsvar.
  • Det gör att mer ”Må-bra-hormoner” produceras, vilka i sin tur lindrar smärta, ökar det psykiska välmående och förbättrar trygghetskänslan.
  • Ökar livslängden, minskar risk för hjärt-och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och depression. 
  • Hjärnans kognitiva förmåga som minne, inlärning, fokus med mera förbättras.
  • Även om du har olika diagnoser som ex MS, ADHD eller utmattning förbättrar rörelse ditt liv avsevärt. 

För vidare information och möjlighet att prova appen kontakta Wellify samt för forskningskällor och referenser.


Om Wellify

Sverige är ett av de länder med högst andel fysiskt inaktiva enligt en studie av WHO. Dessutom toppar Stress och anpassningsstörningar försäkringskassans lista på mest sjukskrivna. Detta är siffror vi vill vara med och förändra. 

Grundarna av Wellify, Johanna, Matilda och Conny är drivna från egna erfarenheter av utmattningssyndrom, ont i ryggen och problem med att få orken att räcka till. De har själva blivit hjälpta av Wellify´s app som genom mikroträning vill stötta arbetsgivare till att få mer välmående medarbetare genom att tillföra rörelse under arbetsdagen.

Vill du veta mer eller prova appen? Läs mer och kontakta Wellify här »