Vad är friskvård – och hur lyckas du med den?
PUBLICERAD 5/4/2023
Lästid ca 2 min

Vad är friskvård – och hur lyckas du med den?

En förmån som de flesta företag använder sig av redan idag är friskvård – men vad är det egentligen och hur ser du till att den inte bara resulterar i olika punktinsatser? Genom att arbeta med friskvårdsprogrammet på ett strategiskt sätt finns större förutsättningar för att lyckas – och därmed få friskare personal, samtidigt som du skapar en mer produktiv arbetsmiljö.

Vad friskvård egentligen är

Friskvård är aktiviteter och strategier som syftar till att förbättra den fysiska och mentala hälsan hos de anställda. Syftet för företaget är samtidigt att minska antalet sjukfrånvarodagar och se till att de anställda håller sig friska och pigga på både lång och kort sikt. En god friskvård kan dessutom minska negativa konsekvenser av stress, förebygga utbrändhet, öka produktiviteten och främja välbefinnande i organisationen.

En frisk företagskultur

En av de första sakerna du kan se över när det gäller era friskvårdsinsatser är hur personalen upplever dem. Känner de att företaget prioriterar deras hälsa och välmående och uppmuntrar till hälsosamma vanor och aktiviteter? Varför/varför inte? Här behöver ledningen visa engagemang för friskvården och själva föregå med gott exempel. Till exempel genom att erbjuda tid för träning under arbetstid eller tänka till när det gäller mat och fika vid events och se till att den främjar en hälsosam livsstil.

Målgruppsanpassa alltid

Genom att se till att friskvårdsinsatserna anpassas till personalens behov och intressen blir de extra effektiva. Även här är det viktigt att undersöka vad personalen själva vill ha och vad de främst vill förändra. Det uppnår du genom att genomföra undersökningar eller intervjua anställda om just deras friskvårdsbehov. Sedan behöver både aktivitet och uppföljning individanpassas. Till exempel kan en halvtimmes promenad varannan dag bli en stor framgång för någon som inte rört sig alls tidigare, medan det är mindre intressant för den som brukar springa halvmaran och därmed behöver större utmaningar. Uppmuntra till små förbättringar utifrån den nivå medarbetaren befinner sig på – och glöm inte att det ska vara roligt på vägen.

Kommunicera tydligt

För att lyckas med friskvård för personalen och få alla att förstå vad det innebär är det viktigt med kommunikation. Den behöver vara tydlig och engagerande, oavsett om det är muntligen eller genom intranät, e-post, möten och så vidare. Glöm inte heller tydliggöra fördelarna med friskvårdsprogrammet för att se till att alla är med på tåget. På så sätt leder du din personal mot förbättrad hälsa, minskad sjukfrånvaro och en produktivare arbetsdag.

Följ upp och utvärdera

Utvärdera din friskvård efter vad den verkligen är och för att säkerställa att den gav resultat efter vad ni var ute efter. Vill ni inte lägga tid eller pengar på en hälsocoach som sköter det åt er, finns olika mätverktyg som hälsoprofiler och personalenkäter, som är lättanvända. Utvärdera regelbundet och se till att lyssna aktivt på medarbetarnas åsikter, så att ni kan anpassa programmet på det sätt som ger bäst resultat för just er. Lycka till med er friskvård!

6 ytterligare faktorer som hjälper er förstå vad god friskvård är:

1. En bra friskvårdsplan
2. Ett engagerat ledarskap
3. Gott samarbete med externa partners (t ex gym och hälsoföretag)
4. Flexibel arbetsmiljö och arbetstid
5. Belöningar och incitament
6. Kontinuitet och långsiktighet