Var fjärde svensk orolig att förlora jobbet

Lästid : 2 min

Var fjärde svensk orolig att förlora jobbet

Enligt en färsk Sifo-undersökning oroar sig nio av tio svenskar över arbetsmarknadens framtidsutsikter. Oron handlar främst om den egna löneutvecklingen och om att få en stressigare arbetsmiljö. Så många som en av fyra är rädda att förlora jobbet.

Konjunkturnedgång väntas i Sverige enligt Finansdepartementets senaste prognos och det skapar dystra framtidsutsikter på arbetsmarknaden och en oro bland svenskarna. Undersökningen visar att flest, 43 procent, är nervösa över sin löneutveckling. Vidare är 36 procent oroliga för att lågkonjunkturen kommer att innebära en stressigare arbetsmiljö. Dessutom uppger hela en av fyra (26%) att de är rädda att förlora jobbet.

Yngre oroar sig mest

Undersökningen visar att det främst är de yngre, varannan person i åldersgruppen mellan 18-34 år, som oroar sig för löneutvecklingen. Motsvarande siffra för åldersgruppen 50-65 år var 37 procent. Att det egna företaget ska dra ner på personalstyrkan är även något som oroar de yngre i högre utsträckning: 29 procent mot 22 procent av de äldre.

"Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden."   

"Detta kan dock ställa högre krav på flexibilitet hos dagens arbetstagare vad gäller arbetsuppgifter, placering eller företag. Det kan bli ett spännande skifte från att vi länge haft en helt kandidatdriven arbetsmarknad,"
Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad. 


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.