Livslångt lärande fokus på årets Personal & Chef
PUBLICERAD 28/8/2023
Lästid ca 2 min
Personal & Chef

Livslångt lärande fokus på årets Personal & Chef

Diskussionen om livslångt lärande har aldrig varit mer het. Många organisationer riskerar att halka efter och till och med dö ut om de ej engagerar sig. Detta är något som Katarina Pietrzak kommer belysa på årets Personal & Chef.

Katarina är forskare på RISE och inom livslångt lärande, men vad innebär det egentligen?

Livslångt lärande kan ses som en grundläggande princip, där lärande är en integrerad del av våra liv. Vi lär oss ständigt genom att bara existera. Idag uppmärksammar vi alltmer behovet av att ta tillvara på det informella lärandet. Det är viktigt att synliggöra och skapa möjligheter för detta. Livslångt lärande omfattar en bred palett av utbildningar, kurser, självstudier via internet och interaktion med andra människor. Hämta din kostnadsfria biljett och få mer information om Personal & Chef här.

Du talar på Personal & Chef om livslångt lärande – vad kommer vi få höra i din föreläsning?

I mitt seminarium "Lärande som attraktionskraft" behandlar jag det högst aktuella ämnet livslångt lärande i samhället. Behovet av kontinuerligt lärande, kompetensutveckling och utbildning är stort och ibland akut, då vi befinner oss i en omställning som kräver nya kunskaper och möjligheter till ständig inlärning.

Hur livslångt lärandet och kompetensbristen blev akut

Det livslånga lärandets akuta behov har uppstått på grund av samhällets övergång från industri- till kunskapssamhälle och de omfattande kompetensbehoven i denna omställning. Tidigare var livslångt lärande främst ett sätt att minska utbildningsskillnader, medan det idag mer handlar om att integrera arbetsplatslärande med formell utbildning.

Denna utveckling förstärks av den snabba teknikutvecklingen inom områden som artificiell intelligens, där vi konstant hör om jobb som försvinner men också om nya kompetensbehov som uppstår.

Hur skapar min organisation utrymme för livslångt lärande när vi inte har tid för formell utbildning?

Ibland är formell utbildning inte lösningen. Kollaborativt lärande, reflektion, och att värdera kvalitetsarbete som lärande är viktigt. Att enbart förlita sig på utbildningar och kurser kan vara svårt att genomföra. Individen kan inte bära ansvaret för allt lärande. Det behövs skapade förutsättningar och likvärdig värdering av lärandet. Mätning av prestationer bör kanske omprövas för att ge lärandet den vikt som både arbetsplatsen, samhället och människorna behöver.


Om Personal & Chef – kostnadsfri kompetensutveckling för HR

Personal & Chef är en mötesplats för HR, chefer och ledare som vill öka sin kompetens och fördjupa sin kunskap om hur man behåller, engagerar och attraherar talanger. Ta del av 40 seminarier och en utställning fylld med nyheter och innovationer- helt kostnadsfritt!

Kistamässan, 27–28 september.

Läs mer och registrera dig här