Sitt rätt – så påverkar möbleringen konferensen

Sitt rätt – så påverkar möbleringen konferensen

Möbleringen av konferenslokalen kan påverka mer än du tror. Den sätter inte bara stämningen, utan inspirerar deltagarna till att fokusera och engagera sig. Vilken möblering passar er konferens? Här hittar du möjligheterna och olika sätt att möblera för framgång.

Wow-möblering

När deltagarna kommer till konferensen kommer de vara förväntansfulla och det vill du ta till vara. Genom att bjuda på en wow-känsla redan från början skapar du en positiv start på dagen och kan överraska med färger, give-aways, dofter, musik och en trevlig miljö som uppmuntrar engagemang och underlättar arbetet dina kollegor har framför sig. 

Den viktiga rörelsen

Alla kroppar är olika byggda och påverkas på flera sätt av många timmars stillasittande. Men med rätt möblering kan du till och med påverka koncentrationen. Erbjud deltagarna att röra på sig, så blir de mer fokuserade och kan motverka smärta – till exempel genom att placera några ståbord längst bak i salen så att de kan stå upp i perioder. Eller prova att placera ut kontorscyklar som ger kollegorna chansen att öka syresättningen, samtidigt som de lyssnar på till exempel ett föredrag. 

Kreativ sittning

Ska ni ha många gruppövningar eller workshops under konferensen? Då passar det bra med smågrupper av bord, sittpuffar, soffor eller andra ställen där det går att sitta ett par stycken i taget. Soffor är extra mysigt och kombinerat med mattor och kuddar i olika färger skapar ni en härlig café-känsla. Varför inte dekorera rummet i samma färger som er logotype för att ytterligare stärka gemenskapen? 

De vanligaste sittningarna:

 

Biosittning
Biosittning utan bord är perfekt för föreläsningar med många åhörare. Här går det också att vinkla in de yttre delarna för att skapa ännu mer fokus på den som talar. 

Skolsittning
Skolsittning är som en biosittning men med bord. Funkar utmärkt för föredrag och gör det enkelt att anteckna och att ställa ner sin kaffekopp. 

Styrelsesittning
Passar er som är en liten grupp på 4-12 personer som ska diskutera sig fram till ett beslut. 

Öar
För grupparbeten och mindre diskussioner med 6-8 deltagare passar det bra med öar av runda, fyrkantiga eller hästskoformade bord. Öar ger alla möjlighet att komma till tals. 

U-sittning
En u-formad möblering passar när ni är max 20 personer. Perfekt när en mötesledare vill ha ögonkontakt och kunna prata med alla. 

Cirkelsittning
Passar också grupper på upp till cirka 20 deltagare. Här sitter ni i en ring, utan bord – vilket skapar en familjär känsla och uppmuntrar till diskussion. 


Källa: Sigtunahöjden