Rätt utbildning för din framtida HR-karriär
PUBLICERAD 8/9/2023
Lästid ca 2 min

Rätt utbildning för din framtida HR-karriär

Att välja rätt HR-utbildning är ett viktigt beslut för dig som vill göra karriär inom HR. Men ingen fara, det finns mycket att välja på och stor chans att hitta något som passar just dig. Tycker du ändå att det känns överväldigande kommer här tips på några saker att ha i åtanke när du vill starta eller kompetensutveckla din HR-karriär.

Utbildningens rykte

När du börjar söka efter en HR-utbildning och stöter på någon som verkar spännande, är det viktigt att undersöka vilket omdöme utbildningen har. En utbildning med gott rykte kommer att ge dig större chanser att hitta jobb när du är klar. Titta gärna efter utbildningar som är ackrediterade och relevanta, till exempel genom att fråga yrkesvägsamma vilken väg de har tagit och om de kan rekommendera en utbildning för dig. Kolla sedan upp utbildningen noga och se vad tidigare elever sagt om den.

Programinnehåll och kurser

Ett annat sätt att se om HR-utbildningen är något för dig är att titta på vilka kurser som erbjuds. Täcker utbildningen de ämnen och färdigheter som är relevanta för dina specifika mål? Kanske vill du senare kunna specialisera dig inom ett visst område inom HR, som till exempel rekrytering eller arbetsrättsliga frågor och då kan det vara bra att utbildningen täcker grunderna i de ämnena.

Flexibilitet och format

Passar utbildningen din nuvarande livsstil och arbetssituation? Om inte kanske det finns andra HR-utbildningar som passar bättre, det vill säga de som erbjuder att plugga på distans eller deltidsstudier och tillåter dig ha andra åtaganden – oavsett om det är familj eller heltidsarbete. Ett flexibelt format underlättar för dig att komma genom kursen och få tid till att göra ditt bästa.

Möjlighet till praktik

Inom HR är det avgörande att få prova de färdigheter som lärs ut. Därför kan det vara bra att säkerställa att utbildningen du är intresserad av även erbjuder praktik inom HR. Teoretisk kunskap varvat med praktisk erfarenhet kommer hjälpa dig skaffa de kompetenser som dina framtida arbetsgivare efterfrågar.

Studiekamrater och nätverksmöjligheter

En viktig del av HR-branschen är nätverkande. Undersök om utbildningen ger möjlighet att nätverka med HR-professionella, alumner och potentiella arbetsgivare under studietiden. Det är också bra med gemenskap och studiekamrater som ger dig kontakter för framtiden. Nätverk är helt enkelt avgörande när det gäller att säkra ditt framtida jobb inom HR.

Kostnad och finansiering

Till sist är det viktigt att överväga kostnaden för utbildningen och planera hur du ska finansiera den. Jämför kostnaderna med olika alternativ och se om det finns stipendier, bidrag eller lån att söka. Väljer du klokt för din framtid kan investeringen verkligen löna sig i längden och hjälpa dig nå dina mål för din framtida HR-karriär.

Att kika lite extra noga på när du väljer HR-utbildning:

1. Rykte och ackreditering
2. Programinnehåll och kurser
3. Format och möjlighet till flexibilitet
4. Praktikmöjligheter
5. Nätverk
6. Pris och finansiering

Källa: Redaktionen