Topplistan - Sveriges främsta HR-chefer 2024
Foto: Paulina Ekvall och Fredrik Andersson
PUBLICERAD 31/1/2024
Lästid ca 4 min

Topplistan - Sveriges främsta HR-chefer 2024

Vinnare av årets HR-chef i Sverige är Paulina Ekvall som tog emot priset på Grand Hotel i Stockholm.

HR-chefer är helt avgörande för ett bolags framgång

Därför har 4potentials under ett års tid studerat vilka HR-chefer som just nu gör ett extraordinärt bra arbete och som med mod, kunskap och erfarenheter gör så att företag utvecklas långsiktigt inom ”attract-, recruit- and retain/develop” området.

Årets HR-chef är Paulina Ekvall

I år vinner Paulina Ekvall som är Executive Vice president för Billerud och ansvarig för både HR och kommunikation.

Paulina är en modern HR-chef som arbetar nära affären. Hon är stark på att leda i förändring och besitter alla kvalifikationer som en duktig HR-chef skall ha för att kunna göra sitt företag mer attraktivt, bättre på att rekrytera och att behålla samt utveckla personal. Skånska trygga Paulina kopplar ihop HR-actions och hållbarhetsarbete med bolagets resultat – över hela världen

Paulina har sett till att rekrytera ett starkt HR-team och tillsammans med bolagets medarbetare har Billerud gått från att vara ett Top 200 företag till Top 10 bland talangerna. Paulina har fötterna på jorden och en unik förmåga att åstadkomma resultat. Hon är idag Sveriges främsta HR-chef och framför allt en fantastisk genuin inspirerande medmänniska.

Topplistan - Sveriges främsta HR-chefer 2024

 1. Paulina Ekvall, Executive Vice President HR & Communication Billerud
 2. Åsa Dammert, Chief Human Resources Officer Aspia
 3. Linda Westlund, Head of People & Culture Knowit Group
 4. Lena Smith, HR Director Hilti Sverige
 5. Maria Romberg Ewerth, Senior Vice President and Chief People Officer på Telia Company
 6. Patrik Romberg, Vice President Group Communications & Human Resources på Trelleborg
 7. Linnea Lindblom, HR chef Valio Sverige
 8. Anna Kempe, Chief People & Culture officer Hemnet
 9. Anna Wahlström, Chief People Officer EQT
 10. Sara Klingenborg, Executive Vice President and Head of Human Resources på AFRY

Paulina Ekvall på Billerud är en helt unik HR-chef och står för ett modernt förändringsledarskap. Paulina är lite som Zlatan inom HR – en helt unik supertalang inom HR-området. HR och duktiga HR-chefer är idag helt avgörande för ett bolags framgång. Det som hänt de senaste åren är att HR-chefer är bättre på att bygga upp egna starka HR-team och att det var ofta HR som ledde bolagen genom pandemin.
Nu står de inför stora utmaningar att lösa hur chefer kan leda fler och fler medarbetare på distans och mycket tyder på att företag kommer generellt få svårt att behålla kompetens efter pandemi och lågkonjunktur då många väntat på bättre tider för att göra en förändring. En bra HR-chef är då helt avgörande för hur bolagen klarar den utmaningen – när det vänder”.
Fredrik Andersson på 4potentials

Tvåan på listan är Åsa Dammert

Hon är idag på HR-chef på Aspia. Aspia tar flera steg på talangmarknaden och Åsa Dammert är starkt bidragande till att Aspia är mer och mer intressant för arbetssökande. Åsa var även starkt lysande stjärna på Scandic under pandemin och bidrog då starkt till bolagets popularitet på talangmarknaden. Åsa är en varm tävlingsmänniska. Hon kommer jättelångt tack vare sin proffsiga inställning, humor och känsla för vad som är viktigt.

Trea på listan är Linda Westlund

Hon är Head of People & Culture Knowit Group. Linda är affärsnära, ödmjuk, förstår hur detaljer påverar en helhet. Linda är en modig och engagerad ledare med passion för människor, affärer och smarta hållbara arbetssätt.

Hon älskar att inspirera och visualisera den långsiktiga riktningen, men tror också på att omsätta idéer till handling och utmanar gärna sig själv och andra om hur man bäst fångar möjligheterna med ny teknik. Hon bidrar med självförtroende och god självkännedom, struktur och ett kreativt tankesätt.

Fyra på listan är Lena Smith

Hon är HR-chef på Hilti. Lena är affärsnära och inte för så länge sedan var hon Sales Director på Hilti. Lena är jordnära, hårt arbetande och genuin och omtyckt ledare. Lena och hennes team har sett till att Hilti numera är både ett talangföretag och ofta i toppen på Great Place to work listor. Lena har en unik social kompetens som i kombination med mod och hårt arbete gör hon till en storartad framtida ledare.

Femma på listan är Maria Romberg Ewerth

Hon är Telia Companys nya HR direktör. Maria är strukturerad, kreativ och vågar tänka på nya sätt för att utveckla affärer och se människor växa. Det var Maria & Co som gjorde ASSA ABLOY till ett talangföretag innan hon nu startat Telia Companys förändringsresa tillsammans med en massa fantastiska medarbetare.

Hon har alltid tyckt om att arbeta inom områden där förändring sker. Att vara en initiativtagare till förändring och se transformationen av gemensamma ansträngningar som arbetar tillsammans uppmuntrar henne att arbeta ännu hårdare, tillsammans med möjligheten att leda andra genom processen.


Om tävlingen

Sveriges främsta HR-chefer utses av talangnätverket och chefsrekryteringsföretaget 4potentials