Vad tjänar en HR-specialist? Vi tar en titt på aktuella löner inom HR
PUBLICERAD 3/11/2022
Lästid ca 2 min

Vad tjänar en HR-specialist? Vi tar en titt på aktuella löner inom HR

Har du valt, eller är nyfiken på att välja, en karriär inom HR? Grattis – HR-branschen är het just nu och har relativt höga löner jämfört med andra branscher. Så här ser marknadslönen för de vanligaste rollerna inom HR:

Lönen inom HR varierar

Det är viktigt att ha i åtanke att lönerna inom HR varierar mycket beroende på faktorer som roll, bransch, ansvar, erfarenhet, arbetsplats och om du arbetar inom privat eller offentlig sektor. Lönen varierar också till stor del beroende på var i landet du bor, hur många underställda du har och hur omfattande ditt ekonomiska ansvar är, liksom din eventuella specialistkunskap. Det är därför svårt att säga exakt vilken lön du bör ha, men här är några indikationer (siffrorna anger månatlig medellön brutto, före skatt).

Nyexaminerad får ingångslön

Som nyutexaminerad HR-koordinator ligger ingångslönen någonstans mellan 30 000 - 35 000 kr/månaden. Men det är också en roll med stigande löneutveckling och redan efter ett par år har du möjlighet att öka din lön och hamna på en mer normal summa för HR-yrket på cirka 40 000 – 45 000 kr/månaden, beroende på ansvar och bransch.

Löne- och personaladministratören

Som personaladministratör kan arbetsuppgifterna variera mycket och det gör även snittlönen, bland annat med hänsyn till var i landet du bor – en löneadministratör i Stockholm tjänar i snitt ca 35 700/månad medan en medellön för en löne- och personaladministratör i övre Norrland ligger på ca 31 000/månad. Beroende på ansvar kan lönen givetvis ligga på mycket mer än så.

HR-specialister är efterfrågade

År 2022 ligger lönen för HR-specialister mellan 40 000 och 50 000 kr/månad. Ett stort spann, som har mycket att göra med hur dina arbetsuppgifter ser ut, hur mycket personaladministrativt utredningsarbete du gör, hur ofta du har förhandlingar, hanterar avtalsfrågor, personalutveckling, utvärderar utbildnings- och arbetskraftsbehov, rekrytering, socialt arbete med mera. HR-specialister är efterfrågade just nu och det ger dig ett bra förhandlingsläge.

Statistiken för HR-konsulter

Medellönen för en HR-konsult omvandlad i månadslön ligger på 43 000 kr/månaden. Det är ett belopp som är räknat till en heltidslön utan övriga bonusar och utan ersättningar, friskvård, kompetensutveckling, semester och pension som konsulten ofta står för själv.

HR-chefen tjänar mest

Som HR-chef är du ansvarig för strategier och metoder, teknik och uppföljning av HR-arbete – och inte minst det viktiga ekonomiska resultatet. Det gör att HR-chefen är den som tjänar mest inom HR-yrket med en snittlön på ca 50 000 kr i månaden och uppåt. Men även som chef varierar beloppet och flera faktorer påverkar lönen – som HR-chef i en större, privat organisation har du möjlighet att tjäna betydligt mer än medellönen.

7 saker som påverkar din lön inom HR:
Ansvar
Svårighetsgraden på dina arbetsuppgifter
Erfarenhet
Kunskap och utbildning
Utbud och efterfrågan
Förmåga till problemlösning
Förmåga att ta initiativ, leda och samarbeta

Källa: Unionien, Kollega, Yrkeskollen