6 tips för att skapa engagemang
PUBLICERAD 15/2/2023
Lästid ca 2 min

6 tips för att skapa engagemang

Allt fler företag tvingas göra nedskärningar och många anställda oroar sig över framtiden. Energinivån kan vara låg och engagemanget likaså. Hur ska man göra då för att få medarbetarnas engagemang att gå upp under osäkra tider? Maria Geijer, motivationsexpert på Morot & Co ger sina bästa tips.

 1. Skapa en vi-känsla
  Väldigt många pratar om vikten av att ha en sammansvetsad grupp som arbetar tillsammans – och det är så viktigt. Samlas kring ert och företagets syfte, sätt tydliga mål tillsammans och arbeta mot dem. Att ta sig an en utmaning ihop skapar sammanhållning, motståndskraft när det känns svårt och starkare glädje när det går bra. Teamwork makes the dream work.
 2. Psykologisk trygghet
  Med studier från bland annat Google har begreppet “psykologisk trygghet” blivit allt vanligare när vi pratar om vad som får anställda att trivas och växa på arbetsplatsen. Grundstenen är att de ska kunna vara sig själva och att organisationen upplevs ha högt i tak så att alla kan känna sig trygga i att ställa frågor och diskutera i ett öppet klimat – vilket främjar kreativitet och innovation. Du som chef spelar en nyckelroll för att främja psykologisk trygghet genom att själv våga vara den du är och visa dig sårbar.
 3. Personliga relationer
  Skapa en mer personlig, men professionell, relation till dina anställda. Här gäller det att vara lyhörd och uppmärksam. Låt dig själv ta ett break från arbetet och umgås med de anställda.
 4. Visa att du ser dem och deras insatser
  Många företag arbetar med någon form av incitament- och/eller belöningssystem för att uppmärksamma sina anställda – detta är något som kan ge stor effekt. Inte minst är det viktigt i dessa tider då oroligheter promenerar i korridorerna. För att visa lite extra uppskattning kan du som chef även ge dina anställda en gåva, exempelvis från ett gåvokort-företag såsom Morot & Co.
 5. Var öppen för feedback
  Att vara en inkännande och lyhörda är bland de viktigaste egenskaperna en chef kan ha enligt anställda. Våga fråga rakt ut om det finns någonting som de anställda vill ändra på. Att vara öppen för feedback är någonting bra, var inte rädd för den. Som chef kan det kännas svårt att göra alla nöjda. När du bjuder in till feedback och dialog bjuder du också in till att skapa gemensamma lösningar – istället för att du som chef själv ska försöka klura ut vad som blir bäst.
 6. Aktiviteter tillsammans
  Visst är det skoj med en gemensam aktivitet? Alla företag och team mår bra av någon form av gemensam aktivitet. Det kan vara allt ifrån att gå och bowla tillsammans en onsdag efter jobbet eller att åka iväg på en tvådagarskonferens. Är det kärvt i kassan kan gemensamma lunchpromenader vara en variant. Att aktiveras tillsammans kommer att generera i en härlig miljö på arbetsplatsen. Sen är det ju kul också, vilket är ett stort plus