Din kommunikation går igenom tre faser
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 16/5/2023
Lästid ca 3 min
Krönika

Din kommunikation går igenom tre faser

Jag älskar våren men det finns få saker som gör mig så lycklig som att glida nerför en enkel, nypistad skidbacke en solig vårvinterdag.

Innan dess åkte jag miniskidor i närmaste backe (om du är yngre än jag och inte växte upp på 80-talet så fråga dina föräldrar) När jag blev lite bättre så köpte jag nya prylar. Jag köpte mina första begagnade skidor för 50 kronor, som femtonåring.

Jag upptäckte senare att de flesta går igenom olika faser. Så här:

Fas 1
Du köper funktionella kläder och ett par skidglasögon. Inga stora pengar men de gör jobbet hyggligt. Sedan hyr du ok skidor, pjäxor och en hjälm, och börjar lära dig.

Fas 2
Du kan nu åka skidor och vill att det ska synas. Du investerar i så dyr utrusning du kan och det går inte att undgå på både kläder och pjäxor att du har de rätta grejerna. Det lyser om dig.

Fas 3
Du är nu riktigt duktig på skidåkning. Dina kläder och din utrustning kan vara simpla eller hur exklusiva som helst men det syns inte längre. Neonjackan är utbytt mot en anorak. Skidorna mot telemark. Du kan men behöver inte skylta med det.

Hur är det med kommunikation då?

Tänk dig att du ska presentera något tekniskt och du är ny på jobbet:

 • I början kommer du att uttrycka dig enkelt – för du kan inte bättre.
 • Sedan när du varit med ett tag kommer du att krångla till det för att du lärt dig mer och tror att det är så du ska prata för att få kredibilitet.
 • Till slut, om du verkligen jobbar på det, kommer du på nytt att uttrycka dig enkelt men denna gång med en stadig botten, en trygghet och ett större kunnande.

De flesta kunder jag tränar är på fas två. De krånglar till det så mycket att deras kunder eller andra känner sig vilsna och dumma. Inte bra. Bara ett fåtal är kommunikationens mästare.


När du kan uttrycka dig enkelt, för att du tänkt hela varvet,
blir du en kommunikationens mästare.


Kanske är det bättre att använda fjärilens egen trestegsraket. Först är du en larv som bekymmersfritt mumsar på blad. Sedan går du in i Puppa-fasen där du blir introvert och funderar på tillvaron. Slutligen blir du just den fjäril som du kunde bli, fri, vacker och flygande.

Vad kan du ha för nytta av denna tanke?

Tre tips från mig till er organisation:

 1. Döm inte de oerfarna.
  De kanske bara börjat sin resa och kan behöva stöd och hjälp i sin utveckling.
 2. Sikta på ständig utveckling.
  Sträva efter nivå tre i din kommunikation. Det är då du kan bidra som bäst. Och ge dig inte. Man får inte svart bälte i karate efter en vecka. Det krävs träning och uthållighet.
 3. Säg till om du inte förstår.
  Krångligheten kvarstår om ingen säger till. Det blir som kejsarens nya kläder. Med stor omtanke och tillit säger du: ”Vad är det egentligen du vill säga?” eller bara ”Ledsen, men jag förstår inte vad du menar” Det kommer att spara tid, förvirring och tandagnissel.

Tack för att du läser mina tankar //Antoni


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.