Experten tipsar - Konsten att orka vara på topp
Foto: Olof Röhlander
PUBLICERAD 5/9/2023
Lästid ca 3 min
Krönika

Experten tipsar - Konsten att orka vara på topp

Det är mycket som ska klaras av i HR-yrket. Det handlar bland annat om att kunna hålla många bollar i luften, ta grundade beslut, lösa problem, men det kan också vara kostsamt.

För att inte gå upp som en sol och ned som en pannkaka i höst kommer här tre tips för att orka vara på topp!

 1. Fysisk träning ger mental styrka
  Vill du bygga upp din mentala form, börja med fysisk träning. Det är i sig inget nytt att träning är bra för hälsan, men det som inte lika ofta nämns är alla mentala fördelar det ger.

  Du övar upp din förmåga till självdisciplin, du lär dig hantera upp- och nedgångar, du bygger upp en psykologisk robusthet och mycket annat. Det är inte många som känner för att träna och att då ändå ta tag i det visar att du kan vinna den inre matchen. Att vara i fysisk form ger alltså även en mental form och det gör att det blir lättare att vara på topp i ditt jobb.

Du ska vara rätt person på rätt plats och när du är det, då kommer
du att lyckas med det du har föresatt dig.


 1. Förenkla livet
  För att orka vara på topp kan du inte vara överallt. Om du tar på dig en massa ansvar på jobbet samtidigt som du efter jobbet ska skjutsa, hämta och lämna barnen, laga mat, städa, gå ut med hunden, vara med på alla tillställningar, ordna hemmamiddagar, ta hand om sommarstugan och tvätta bilen, då blir det till slut för mycket.

  Förenkla, förenkla, förenkla. Delegera bort och dra ned på allt som du vet bara skapar stress och som någon annan faktiskt kan ta hand om. Och vissa saker behöver du helt enkelt bara tacka nej till.
 2. Gör det du har anlag för
  Om du på jobbet får syssla med saker du faktiskt är duktig på, som du har lätt för (såsom att organisera), då får du ett helt annat flyt än om du ständigt har svåra puckar framför dig. Ta därför inte på dig saker i onödan, särskilt inte om du vet på förhand att det kommer att skapa ångest.

  Du ska vara rätt person på rätt plats och när du är det, då kommer du att lyckas med det du har föresatt dig. Det som är svårt för andra är enkelt för dig och tvärtom. Tacka därför inte ja till saker bara för att vara till lags, för det kommer att kosta mer än det smakar.

Om du håller igång med fysisk träning, förenklar livet och gör det du har anlag för, då kommer du att orka vara på topp. Det kan innebära att du behöver omvärdera och förändra vissa saker, men det är värt det. Det här är inget 100-meterslopp, det är ett maraton, så sluta jaga snabba resultat. Följ istället de här tre tipsen och du kommer att märka att du kan hålla långsiktigt fokus på ett annat sätt än förut.

Av: Olof Röhlander, licensierad Mental Tränare


Namn: Olof Röhlander
Titel: Licensierad Mental Tränare
Yrke: Föreläsare i hållbar motivation
Meriter: Sex talarpriser, Sommarpratare i SRP1
Aktuell: Med boken "Bli din egen bästa vän"
Hemsida: www.olofrohlander.se