Rädda liv på arbetstid
PUBLICERAD 16/3/2023
Lästid ca 3 min
Sandra Hesselbom, HR-chef på Nasdaq

Rädda liv på arbetstid

Fler blodgivare behövs. Arbetsgivare som tar socialt ansvar kan bidra och göra stor nytta genom att uppmuntra till blodgivning på arbetstid.

Blod behövs bland annat till behandlingar av cancer och kroniska sjukdomar, förlossningar och operationer. Undersökningar visar att det är många som vill ge blod, men vanliga anledningar till att det inte blir av är tidsbrist och glömska. Det kan initiativet Rädda liv på arbetstid hjälpa till att förändra.

"Genom Rädda liv på arbetstid kan budskapet om att det behövs fler blodgivare nå en stor grupp människor. När arbetsgivare påminner om att ge blod är det större chans att det blir av. Det är ett viktigt socialt hållbarhetsarbete som vi hoppas att fler arbetsgivare ska ansluta sig till." –Cecilia Jutell Kommunikationsansvarig för Blodcentralen Stockholm

Att engagera sig i Rädda liv på arbetstid är enkelt. Det enda som behövs är ett beslut om att anställda, i mån av tid, får ge blod under arbetsdagen. Ett besök på blodcentralen tar ungefär 30 minuter och man kan ge blod tre till fyra gånger per år. Så det är inte ett tidskrävande engagemang utan något som de flesta kan få till.

Ge blod tillsammans

En av de över 600 arbetsplatserna i landet som Räddar liv på arbetstid är Nasdaq. Där ger medarbetarna ofta blod tillsammans, något som skapar både gemenskap och stolthet.

"Rädda liv på arbetstid ligger helt i linje med vårt fokus på samhällsengagemang. Att göra det enkelt för våra anställda att kunna bidra med något så viktigt som blodgivning känns helt rätt. Blodbussen är välbesökt när den kommer hit, och även de som inte kan ge blod tycker att det känns bra att vi gör det här." - Sandra Hesselbom HR-chef på Nasdaq

Initiativet att ansluta sig till Rädda liv på arbetstid kom från en engagerad medarbetare. Nasdaq har Räddat liv på arbetstid sedan 2019 och Sandra Hesselbom har inte ångrat beslutet att gå med:

"Det är så enkelt att kunna ge våra medarbetare den här förmånen. Vi berättar om när blodbussen kommer på möten, och uppmuntrar de anställda som kan och vill ge blod att göra det på arbetstid. Insatsen jämfört med vad det ger i form av uppskattning, gemenskap och stolthet är minimal."


Här finns mer information om Rädda liv på arbetstid och intresseanmälan.
Närmaste plats för att ge blod hittas här.
Här anmäler man sig som blodgivare: Bli blodgivare | geblod.nu

Fakta
  • Fler blodgivare behövs.
  • En påse blod kan rädda upp till tre liv.
  • I svensk sjukvård går det åt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om.
  • Utan blod kan den sjukvård vi ofta tar för given inte bedrivas. Mest blod, omkring 45 procent, går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar. Nästan lika mycket går åt vid planerad kirurgi. Knappt 10 procent används inom intensivvården.
  • Alla blodgrupper behövs. Blodlagret behöver ständigt fyllas på då blod är en färskvara.
  • Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, utan bara ges från människa till människa.
  • Kriterierna för att få bli blodgivare är: Fullt frisk, mellan 18-60 år, väga mer än 50 kg, godkänt blodvärde, kunna tala, läsa och förstå bra svenska (i Region Stockholm även engelska) och ha en giltig svensk id-handling.