Vem vill gå i bräschen bland HR-folket för en satsning på kvinnors hälsa?
PUBLICERAD 21/11/2023
Lästid ca 3 min
Krönika

Vem vill gå i bräschen bland HR-folket för en satsning på kvinnors hälsa?

För fem år sedan släppte jag en bok i Sverige med titeln PERIMENOPOWER. Jag vet idag att det var en otroligt dålig titel på en svensk bok för ingen i Sverige fattade vad den handlade om.

Däremot såldes rättigheterna till sju utländska förlag där titeln uppenbarligen fungerade bättre. Idag finns den på engelska, franska, ryska, kroatiska, finska, litauiska och snart på turkiska.

Mitt misstag med titeln tog jag igen förra året då jag släppte en nyutgåva i Sverige med titeln På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet? För det är exakt det den handlar om. Jag berättar min story och blandar den med medicinska fakta för att förklara att kvinnor 40 plus kanske inte alls är på väg in i väggen utan bara har en massa hormoner som inte riktigt dansar med varann längre.


Vem av er vill inte ha minskade sjukskrivningar,
ökad jämlikhet och en friskare arbetsplats?


Hurra för HR-nytt!

Så vad har HR-nytt med detta att göra? Varför börjar jag en krönika med den kanske lite konstiga mellanrubriken Hurra för HR-nytt? Kanske blir det ett av mina misstag?

Nej, det är verkligen inget misstag och jag vill verkligen säga hurra för HR-nytt, för jag jublar över att man låter mig vara krönikör här.

Jag har nämligen en mission och är så glad att jag får ett utrymme där jag kan missionera fullt ut. Min mission är att se till att vi pratar om kvinnors förändrade motivation och minskade prestationsförmåga när de har passerat 40. Jag vill prata om ökade sjukskrivningstal, orsakerna till dessa och vad man kan göra för att minska dem. Och det handlar inte bara om arbetsmiljö och stressig vardag.


I Storbritannien har de bestämt sig för att satsa på
något som kallas för menopauscertifiering


Jag vill ge HR-folket möjligheten att gå i bräschen för den missionen. För vem av er vill inte ha minskade sjukskrivningar, ökad jämlikhet och en friskare arbetsplats?

I Storbritannien har 1 av 4 företag redan det - för de har bestämt att satsa på något som kallas för menopauscertifiering på rekommendation av självaste parlamentet. Man jobbar alltså för att få upp den här frågan på agendan och hjälpa både kvinnorna och deras chefer att förstå varför de kanske inte fungerar på samma sätt på arbetsplatsen som de gjorde tidigare.

För att göra det så måste man prata om klimakteriet. (och ni män som jobbar inom HR, snälla sluta inte läsa här). För vi måste prata om det mer.

Eller egentligen är det så här:

Vi behöver prata om förklimakteriet som innebär en period då hormonerna löper amok och då vår stressregleringscentral är satt ur spel. Då vi helt enkelt inte tål stress längre oavsett om det är på jobbet eller hemma. Och då en del av oss felaktigt får en utmattningsdepressionsdiagnos och blir sjukskrivna.

Jag föreläser både i Sverige och internationellt om detta. Jag är helt ofarlig, snäll, rolig och har huvudet fullt av stabila hormoner (då jag är förbi klibbet nu) och dessutom massa, massa kunskap om kvinnors hälsa 40 plus. Jag föreläser inte på alla språk men vem vet, det kanske jag gör snart. För ni har väl hört talas om HeyGen? En AI-funktion som översätter dina föreläsningar till alla språk och även anpassar din mimik. Så vänta bara, snart kanske jag föreläser på japanska. Tills dess kan ni boka mig på svenska.

Nu måste jag ta fram fläkten trots minusgrader snart. För man vet inte när nästa vallning kommer. Och ni män som tycker att förkylningar är jobbiga, jag önskar att ni bara en enda gång skulle få uppleva en vallning mitt i ett viktigt möte, då kanske ni skulle förstå att vi måste prata mer om detta klibbiga ämne).

Ha en fin höst!

Hälsar klimakteriedrottningen. (vill egentligen inte kallas det men har fått det epitetet i många sammanhang så jag bjuder på den)

Katarina är aktuell med boken: På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet.

Länk till föreläsningen hittar du här.


Om Katarina Wilk

Katarina Wilk är författare, föreläsare och en av grundarna till talaragenturen BYWRTRS. Hon anses vara en av pionjärerna i Sverige när det gäller att tala om förklimakteriets påverkan på kvinnors hjärnor.

Hon har även skrivit skönlitterärt, varit nominerad i Storytel Awards 2018 och kommer i vår ut med den första delen i en trilogi med namnet Den tredje dimensionen. Bok nr ett heter De förblindade och har redan innan utgivning väckt intresse hos både svenska och utländska produktionsbolag. Kanhända snart i en streamingtjänst nära dig.