I den anonyma enkätundersökningen har cheferna bland annat svarat på frågan om de någon gång tror sig ha blivit bortvalda i en rekrytering på grund av faktorer som ålder, kön, etniskt ursprung, namn, vikt, utseende, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.
- 80 % svarar ja på den frågan.
- 69 % misstänker att de blivit bortvalda på grund av sin ålder.
- 84 % har fått höra att man är ”överkvalificerad”.
"Våra siffror går hand i hand med många andra undersökningar kring ämnet och visar hur utbrett problemet är på arbetsmarknaden idag. Läget är högst oroväckande och i slutändan är det företagen som blir förlorarna när de på felaktiga, direkt diskriminerande grunder, missar värdefull kompetens." - Åsa Edman Källströmer, VD TNG.
Långsamma rekryteringar
Rapporten visar vidare att 94 % av cheferna tycker att rekryteringsprocesser alltid eller ibland tar för lång tid. Ofta handlar det om att det tar tid att få veta ifall sin ansökan är aktuell. Alltså att få ett första besked om man är relevant för tjänsten överhuvudtaget. Men även att det tar för lång tid att få svar efter en anställningsintervju (49 %).
Bra chef och rätt lön
På frågan om vad som är viktigast i valet av ny arbetsgivare toppar:
- En bra chef 76 %.
- 71 % av respondenterna uppger också att lönenivå och förmåner är en viktig faktor.
- 44 % vill se lönenivå redan i platsannonsen för ett ledigt chefsjobb.
- I valet av en ny arbetsgivare är även möjligheten till upskilling och karriärutveckling viktig (72 %).
Fler highlights
- 89 % har sökt eller kan tänka sig att söka jobb fördomsfritt.
- 59 % uppger att "Work-Life Balance" är avgörande i valet av ny arbetsgivare.
- 56 % svarar hellre på korta kompetensfrågor istället för att bifoga CV.
Om undersökningen
Över 1 200 respondenter, varav över 200 personer som idag eller senast arbetat i en chefsroll (VD, chef eller teamleader), deltog i anonymt i TNG:s undersökning, som genomfördes som en enkät under 2022. Jobbsökarna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook, med flera och motsvarar ett slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.