Under 2024 präglades den svenska arbetsmarknaden av lågkonjunktur och ökande arbetslöshet men samtidigt med en fortsatt kompetensbrist inom flera sektorer.
Lägre efterfrågan på arbetskraft när Jobbland jämför 2023 och 2024
Jobbland har sammanställt siffror och jämfört 2024 med förgående år där de ser en tydlig trend på arbetsmarknaden: Efterfrågan på arbetskraft har sjunkit drastiskt.
Arbetslösheten ökade samtidigt som företagens efterfrågan på arbetskraft sjönk under 2024. Nya siffror från Jobbland visar att antalet jobbannonser under fjolåret minskade med totalt 31 procent jämfört med 2023.
Sedan i maj har Riksbanken gång på gång valt att sänka styrräntan i syfte att stötta samhällsekonomin utan synbar effekt på arbetsmarknaden.
Jobbland, jobbsökarsidan med flest jobbannonser i Sverige har analyserat antalet lediga jobb under 2024 och resultatet visar en tydlig nedgång.
- 2024 publicerades drygt en miljon jobbannonser i Sverige, en halv miljon färre annonser än under 2023.
- Nedgången gäller i samtliga av Sverige län där Blekinge drabbades hårdast med en halvering av antalet tillgängliga jobb (-50,3%). Norrbotten (-15,4%) och Dalarna (-24,1%) är de län där nedgången varit minst.
" När Riksbanken började sänka räntorna väntade sig många en ljusning på arbetsmarknaden, men än så länge ser vi tyvärr inga sådana tecken. Den negativa trenden höll i sig hela vägen in i december. Den kraftiga nedgången av efterfrågan på arbetsmarknaden sätter de som förlorat sina arbeten i en tuff sits då konkurrensen om de tillgängliga jobben är stenhård. "
Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland Sverige
- Hälso- och sjukvård var den hårdast drabbade branschen där efterfrågan på nyrekryteringar sjönk med 44 procent.
- Även inom försäljning & handel samt HR & rekrytering har det varit en tuff marknad där antalet jobbannonser minskade med cirka 37 procent.
Fortsatt nedgång i december 2024
Under årets sista månad publicerades elva procent färre jobbannonser jämfört med samma månad året innan. En mindre minskning jämfört med snittet över hela året. De branscher med störst nedgång i december var Design, kultur & konst (-34,7%) samt Försäljning och handel(-26,7%). –
" Vår förhoppning är att kommande räntesänkningar kan stimulera näringslivet och ge företag ökat förtroende att återuppta rekryteringar. Det är viktigt att inte tappa hoppet i en utmanande arbetsmarknad. Att bredda sin kompetens, vara aktiv i sitt sökande och använda sina nätverk kan göra stor skillnad för att hitta nya möjligheter. "
Anita Rae.