Så här ökar du mångfalden och rekryterar mer inkluderande
Foto: Sumeet Singh Patpatia
PUBLICERAD 4/9/2024
Lästid ca 2 min
Aktuellt

Så här ökar du mångfalden och rekryterar mer inkluderande

I den bästa av alla världar ska en rekryteringsprocess vara rättvis och öppen för alla men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra rent praktiskt. Idag lanserar Blocket jobb en handbok för att hjälpa arbetsgivare och rekryterare.

Dra nytta av kompetens och kreativitet

Att rekrytera inkluderande innebär att skapa en rekryteringsprocess som är rättvis och öppen för alla, oavsett kön, etnicitet, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller annan bakgrund. Detta innebär att eliminera fördomar och skapa en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och respekterade.

Genom att implementera olika strategier kan du säkerställa att din rekryteringsprocess är mer inkluderande och att ditt företag drar nytta av den kompetens och kreativitet som en mångfald av perspektiv och bakgrunder kan bidra med.


Varför kan en digital arbetsintervju vara mer inkluderande än
en fysisk? Och varför ska du undvika att fråga om någon har en fru?


För att hjälpa svenska rekryterare och arbetsgivare att bli mer inkluderande lanserar Blocket jobb därför en handbok full med praktiska tips.


Handboken från Blocket jobb ger dig som rekryterare
praktiska tips för att öka mångfalden på din arbetsplats.

Hämta handboken kostnadsfritt här.


Det här handlar inte om någon välgörenhet. Det handlar om att se till att man hittar den bästa kandidaten bland den stora mångfald av människor som finns därute, inte bara från en liten grupp. Det handlar om att se till att ens jobbannons bjuder in fler relevanta sökande och att nå ut till fler. Det handlar också om att se till att skapa en intervjusituation där den sökande känner sig bekväm och kommer till sin rätt oavsett funktionsvariationer eller andra saker.
Sumeet Singh Patpatia, Head of Diversity, Inclusion & Belonging på Blocket jobb.

Handboken har tagits fram i samarbete med mångfalds- och inkluderingsexperter, rekryteringschefer, HR-proffs och olika intresseorganisationer. Den kan användas som vägledning genom hela rekryteringsprocessen, från utformningen av en platsannons till själva arbetsintervjun.

Små saker som man inte alltid tänker på som rekryterare kan göra stor skillnad och det vi vill synliggöra i den här playbooken. Till exempel kan möjligheten att genomföra en första arbetsintervju digitalt kännas bra för personer på autismspektrumet och personer som är mer introverta. Och att ge tydliga och strukturerade instruktioner under intervjun kan hjälpa alla, och särskilt en person med ADHD, att fokusera och därmed prestera bättre.
Sumeet Singh Patpatia

Handboken presenteras för inbjudna rekryterare den 4 september klockan 08.30 i Schibstedhuset på Västra Järnvägsgatan och kommer därefter att finnas tillgänglig på Blocket jobb