Fick frågan på en kurs med blivande chefer: Varför ber fler och fler om video?
Min spaning är att det kommer att vara ett bra sätt ett tag för att skanna av vem du är i tider där en AI hjälper dig med CV och personligt brev. Det är nog ett tag kvar till att ChatGPT gör en video med ditt ansikte och din röst på ett bra sätt.
Dags att prata om det tänker jag och sätta en standard
för framtiden om vad vi gör med en filmad ansökan.
Inser att några i rummet som ställde frågan till mig väljer bort jobb som kräver video vid ansökan. De är inte bekväma med det. Det får mig att tänka efter, jag gör mycket video! Men jag är samtidigt kräsen och fundersam med vad jag gör med dem och vill veta vad som händer sedan. Mina avtalskrav vid en inspelad föreläsning är mycket mer noggranna än de vid ett liveframträdande. Jag vill veta vem som ska få se det, hur länge det ska sparas och om det får klippas om, samtidigt har jag inte innan blinkat om någon bett mig om en film på en minut inför ett jobb. Dags att prata om det tänker jag och sätta en standard för framtiden om vad vi gör med en filmad ansökan.
Därav fem punkter om video vid ansökan, drömmer om att se en fortsatt dialog om det på HR-nytts LinkedIn eller andra punkter och extra mycket om att du som läser det här vågar svara med en film och tagga mig i den.
- Varför?
Video är framtiden! Skulle tror att vi är i brytpunkten där vi ser mer och mer budskap i kort videoformat. För en ansökan är det guld att få ett första intryck. Speciellt i serviceyrken, men idag är det få yrken kvar där vi inte pratar om samarbete och servicekänsla som en fördel. Jag kommer kunna skanna av en hög med kandidaters videos snabbare än skumma deras cv. Och AI kommer skriva mer och mer ansökningar och då kommer vi lita mer på en kort videohälsning än ännu en AI-text. - Rättigheterna?
Men vem äger då din lilla film? Vi behöver bli bättre på att berätta vad som händer med filmen som sökande skickar in. Berätta hur många kommer se den. Att vi inte kommer klippa om eller använda den. Och skriva ut hur länge eller kort vi kommer att behålla den. Det här är det största motståndet jag hör mot videoansökningar, det känns otryggt och tittar jag på vad som står i annonserna förstår jag det. Lätt att justera! Skärpning helt enkelt, skriv ut vad som händer med videon och lova hur snabbt ni kommer att radera den. Vi har lärt oss av GDPR att göra små texter om hur vi sparar saker, dags igen att ta den kommunikationen. - Inkluderingen?
Låt inte videon förstöra ert inkluderingsarbete! Det är en uppenbar stor risk att vi släpper in fördomar i processen. Anonyma ansökningar försvåras markant av en video. En del är inte heller bekväma med video, men kan vara rätt för jobbet. Precis som att ett personligt brev kan vara förödande för den med dyslexi, kommer vi behöva tänka vem vi kan missa på grund av videon och ge de personerna alternativ. Kanske standard att ge två vägar att söka jobbet på? - Gör du det själv?
Föregå med gott exempel och visa vad du vill ha, det är guld här. Väntar på att jag kommer se annonserna på samma sätt som de ber om ansökningarna i. Om du vill att personen gör en video när den söker jobbet, var ett föredöme och lägg en minut där du i video berättar om jobbet. Håll samma stil och samma tid som du vill att de har och gör det lika enkelt som du vill att ansökande ska göra det. Så ingen studio och ingen klippning, om inte du tror att varje sökande har en studio och en bildmixer! - Hur ska du hinna med det?
Som alla förändringar, kommer frågan om hur vi löser det här snabbare än förr. Sätt regler, gör det kul och kör på. Jag ser framför mig hur jag skulle sitta med en kollega, popcorn och köra filmer i rad och kanske ha ett internt system för att klicka likes på det. Slumpa ordningen och kör på. Men framförallt ligger allt i hur du presenterar vad du vill ha! Berätta hur långt och vilka svar du behöver! Första video-cvet jag såg var flera minuter långt, idag säger jag “ge mig en TikTok”! Gör det och du kanske till och med sparar tid i processen att hitta dina nya medarbetare.
Till sist ser jag ironin i att jag nu gör en krönika om det här. Ska genast börja jaga en podd att vara med i och göra en bunt “storys” på ämnet. Men tänker att ni både kommer se de och läsa det här!
Gunnar Söderberg
Om
Gunnar Söderberg jobbar med människor och grupper genom att designa upplevelser som hjälper dem att växa. Både som en inspirerande föreläsare som får publiken med sig och som ser till att deltagarna tar med sig lärdomar som de använder i vardagen.
Gunnar har en bakgrund som säljare och chef, kombinerat med att ha arbetat hos förbunden Ledarna och Unionen. Han har även verkat som speldesigner och tagit gamification till en ny nivå och hjälper till med både skrivna och oskrivna regler som skapar en bättre social arbetsmiljö och en produktivare arbetsplats. Det kan vara allt från 45 minuters inspiration till ett par halvdagar med övningar som hjälper till att skapa en bättre arbetsmiljö.