Experten tipsar - Så tar du fram din bästa sida i digitala möten
Foto: Rex Brådhe
PUBLICERAD 27/10/2023
Lästid ca 3 min
Boktips/intervju

Experten tipsar - Så tar du fram din bästa sida i digitala möten

Vi möter många utmaningar under våra digitala möten vilket också leder till att vi framstår på ett fördelaktig eller mindre fördelaktigt sätt. Michaela Hennig, filmare, regissör och skådespelerska delar med sig av sina erfarenheter i sin nya bok ”Bli ditt skarpaste jag”.

Boken ges ut i ett helt nytt e-boksformat med texter och filmer i ett. En praktisk handledning kring hur du framstår med ditt bästa jag i digitala möten, framför kameran och på jobbet.

Berätta om bakgrunden till boken

Jag ville skapa en handbok som många kan ha nytta av. Som filmare kände jag att vi behöver bli bättre på hur vi framträder i videomöten. Även bli medvetna om att den bild och det ljud vi sänder ut påverkar hur vi blir uppfattade.

Jag såg att vi generellt behöver öka vår kompetens och kunskap, men inte bara om den digitala tekniken, vi behöver också reflektera djupare kring hur vi hanterar våra interaktioner över nätet.

Jag ville också dela med mig av grundläggande skådepelartekniker som många kan ha nytta av om de ska hålla i presentationer eller utbildningar. Sen kom jag på, om jag skriver en e-bok, borde jag kunna integrera filmer eftersom den är digital. Då kunde jag både ha text och visa exempel med rörlig bild. "Bli ditt skarpaste i digitala möten, framför kameran och på jobbet", är den allra första e-boken med filmer.

Vad är ditt viktigaste budskap med boken?

Vi behöver alla bli bättre på och mer medvetna kring hur vi framträder i etern. Förutom det rent tekniska så handlar det om medvetenhet kring hur man placerar sig framför kameran, utformande av rummet, enkel ljussättning och hantering av ljud.

Lita heller aldrig på att den digitala tekniken och mötesprogrammen uppför sig som det är tänkt. En bra idé är att alltid betrakta sig som "ansvarig utgivare".

Beskriv kort några av de viktigaste misstagen vi kan göra under ett onlinemöte

  • Vi är inte medvetna om att rummet där vi befinner oss har stor betydelse för det intryck vi ger.
  • Vi har inte koll på kamerans bildkvalitet vilket gör att vi både kan bli oskarpa och färglösa.
  • Vi placerar oss fel i förhållande till kameralinsen, så att man ser ansiktet underifrån eller huvudet på ett konstigt sätt i bild.
  • Vi har för svagt ljusinsläpp, vilket gör att ansiktet blir mörkt och man får sämre ögonkontakt. Placering under elljus i taket är också ett vanligt misstag.
  • Vad gäller ljudupptagningen är den oftast inte optimal.

Tänk på hur du framträder, hur du sitter eller står, ditt kroppsspråk och dina ansiktsuttryck.


Har du några första tips på hur vi kan starta för att bli lite bättre?

Bli mer medveten om hur ljuset faller in där du sitter! Köp också gärna en extern webbkamera och en mikrofon som du kopplar upp till din dator. På så sätt tar du kommando över bild, ljus och ljud.

Tänk på att rummet där du sitter kommunicerar/förmedlar alltid något om dig så "utforma din bakgrund" på ett medvetet och professionellt sätt. Tänk också på hur du framträder, hur du sitter eller står, ditt kroppsspråk och dina ansiktsuttryck.

Se alltid till att du har laddat ner och installerat det mötesprogram som ska användas oavsett vad som sägs. Testkör alltid de vanligaste funktionerna såsom bild, ljud, dela skärm och chatt.

Starta gärna ett möte och spela in dig själv för att se att kvaliteten på bild och ljud är optimal. Förberedelserna är A & O. Förvänta dig att det mesta kan gå fel. Gör det under ett möte eller presentation, ta några djupa andetag och ursäkta dig inte. Den digitala världen är ett paradis för tekniknördar, men inte alltid för dem som ska använda tekniken.

Berätta om dig själv?

Jag är en filmare, regissör och skådespelerska och jag driver ett filmproduktionsbolag som heter Illustra film och under många år har jag producerat dokumentärfilmer för SVT.

Idag varvar jag min tid med att skriva, producera film och arbeta med utbildning. Mina passioner är kalla bad, flamenco, läsning, lära mig nya saker och utveckla idéer. Med boken "Bli ditt skarpaste i digitala möten, framför kameran och på jobbet", delar jag nu med mig av mina kunskaper och erfarenheter inom film, teater och utbildning.

Av: Annika Hegardt


Här kan du läsa mer om boken www.michaelahennig.com

Här kan du köpa Bli ditt skarpaste jag