Bakom beteendet kan det finnas flera faktorer: en känsla av ansvar eller oro för att arbetsbelastningen ska hamna på kollegor. För den som jobbar hemifrån kan tröskeln vara ännu lägre, då viljan att visa sig produktiv trots sjukdom ofta kvarstår. Sjuknärvaro kan förlänga tillfrisknandet och i längden leda till både utmattning och sämre arbetsresultat.
Ny undersökning från SD Worx visar att inkomst och utbildning påverkar sjuknärvaron
Undersökningen från SD Worx visar att bland personer med en inkomst över 900 000 kronor per år arbetar 58 procent trots sjukdom, jämfört med 30 procent i gruppen med inkomster under 300 000 kronor.
Bland de som studerat på universitet är mönstret detsamma där man oftare arbetar trots att man är sjuk jämfört med de arbetstagare som bara gått ut grundskola, gymnasium eller folkhögskola.
" Att arbeta när man är sjuk kan leda till längre återhämtningstid och i värsta fall till mer allvarliga hälsoproblem, det riskerar också att påverka arbetskvalitéen och kan bidra till att smitta sprids på arbetsplatsen. Utifrån studien verkar det som att höginkomsttagare och högutbildade har svårast att hålla sig borta från jobbet när de är sjuka. Det varierar såklart mellan olika yrken vilka möjligheter man har. Kan man jobba hemifrån utan risk att smitta andra, kanske fler väljer att jobba trots att de är sjuka. "
Sofi Klinkert, HR-chef på SD Worx.
Tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper
Från tidig medelålder ända till pensionen, 30-64 år, är det vanligast att arbeta trots sjukdom, där över hälften i åldersspannet uppger att de gjort detta. I åldersgruppen 65+ är det däremot mindre vanligt att arbeta vid sjukdom, endast 29 procent uppger att de gjort detta.
" Det finns flera förklaringar till varför äldre medarbetare oftare stannar hemma när de är sjuka. De har ofta en tryggare ekonomisk situation, men framför allt har de lärt sig att lyssna på kroppen. Samtidigt ser vi att många yngre känner press att vara på plats, delvis av rädsla för att uppfattas som mindre engagerade. "
Sofi Klinkert
15 procent av deltagarna i undersökningen har någon gång sjukskrivit sig trots att de inte varit sjuka, en siffra som är högst bland unga vuxna (28 procent i åldersgruppen 18-29 år).
" Man ska givetvis inte använda sjukskrivning för att vara ledig men undersökningen väcker viktiga frågor om hur arbetskulturen påverkar hälsa och välmående. Arbetsgivare behöver skapa en miljö där medarbetare känner att de kan vara hemma när de är sjuka, utan att det påverkar deras position eller karriärmöjligheter. "
Sofi Klinkert.
Om undersökningen
Undersökningen, som kartlägger attityder och beteenden kring sjukfrånvaro och karensavdrag, genomfördes av Norstat på uppdrag av SD Worx i februari 2025. Totalt deltog 1 045 personer och representerar ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.
Om SD Worx
SD Worx levererar programvara, tjänster och expertis inom lönehantering, human capital management (HCM) och workforce management (WFM).
SD Worx har upp till 10 000 medarbetare verksamma i 27 länder och beräknar lönerna för omkring 6 miljoner anställda. SD Worx rankas bland de fem främsta i världen med cirka 95 000 små och stora organisationer i Europa. Omsättningen uppgick till 1,180 miljarder Euro år 2024.