En av tre svenskar får varken utbildning eller tid att testa AI
Foto: Per Fredriksson
PUBLICERAD 5/12/2024
Lästid ca 3 min
Aktuellt

En av tre svenskar får varken utbildning eller tid att testa AI

En global studie visar att svenskar döljer sin AI-användning på jobbet. Detta kan bero på en kombination av kulturella, sociala och arbetsrelaterade faktorer. Studien visar att mer än varannan svensk känner sig obekväm med att berätta för sin chef att de använder AI.

På många arbetsplatser saknas tydliga regler för hur AI-verktyg får användas. Anställda kan därför känna sig osäkra på om det är "okej" att använda sådana verktyg och väljer att hålla det hemligt för att undvika eventuella problem.

Studien från Slack ger flera intressanta resultat

Rädsla finns för att uppfattas som fuskare, inkompetent eller lat. Enligt studien hindrar detta svenskar från att fullt ut använda AI-teknikens potential. Studien har samlat insikter från 15 länder, däribland Sverige.


De som är öppna med sin AI-användning
använder tekniken upp till 70 procent
mer än de som inte berättar om det.


"Användningen av AI handlar om företagskultur, och acceptansen för tekniken varierar. På vissa företag är det okej att använda AI för stavning och grammatik, men att mejla sin chef med hjälp av AI kan kännas fel. Man sneglar på andra för att förstå vad som är acceptabelt. Känner du att chefen litar på dig, är du mer benägen att använda AI i arbetet. Förtroende spelar stor roll."
Per Fredriksson, teknikchef på Salesforce

Behovet av utbildning är stort

Intresset för tekniken är finns. Två av tre svenska respondenter är angelägna att lära sig tekniken.

  • Globalt är genomsnittet dock högre, på 76 procent.
  • Länder som Tyskland (80 procent), Spanien (83 procent) och Indien (98 procent) är ännu mer måna om att ta till sig AI.

En av tre svenskar uppger att de varken får utbildning eller tid att testa AI-tekniken. 61 procent har använt AI mindre än fem timmar på jobbet. Sverige ligger därmed i topp bland länderna med minst AI-exponering tillsammans med Japan, Frankrike och Storbritannien.

"Vilka AI-verktyg kan användas, och på vilket sätt? Sådan vägledning är avgörande för att man ska ta till sig tekniken."
Per Fredriksson

Konflikt kring AI-användning

Studien visar också på en konflikt mellan chefer och anställda kring AI-användning. Chefer vill att AI-sparad tid ska användas till kompetensutveckling och innovation, medan anställda vill hinna ikapp med administrativa uppgifter.

"Skillnaden i förväntningar visar att vi behöver definiera vad produktivitet innebär. Man behöver se över hur man uppmuntrar medarbetare och sätta gemensamma riktlinjer för hur man använder sin tid."
Per Fredriksson

Undersökningen visar också att AI-anpassning kan stärka arbetsgivarmärket. Två av tre svenskar uppger att tillgång till AI är avgörande när de väljer ny arbetsplats. Länder som Brasilien, Indien och Singapore sticker ut, där upp till 9 av 10 kräver att arbetsgivaren integrerar AI i arbetsflöden.

"AI blir en allt viktigare faktor för hur en arbetsgivare uppfattas. Genom att integrera AI i företagskulturen framstår arbetsgivaren som mer innovativ och framåtblickande."
Per Fredriksson

I stort har den globala användningen av AI stagnerat, med en ökning på endast 4 procentenheter till 36 procent det senaste kvartalet.


Om Slack Workforce Index

I undersökningen deltog 17 372 kontorsanställda från 15 länder (Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Nederländerna, Singapore, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA . Undersökningen ägde rum mellan den 2:a och 23:e augusti 2024 och genomfördes av Qualtrics.

Alla deltagare arbetar heltid (minst 30 timmar per vecka) och har roller som exempelvis. vd, ekonomichef, C-suite, senior ledning (t.ex. vice vd), mellanchef (t.ex. avdelningschef), junior ledning (teamledare), senior medarbetare (utan chefsposition) eller kvalificerad kontorspersonal (t.ex. analytiker, grafisk designer). Inga anställda eller kunder hos Slack och Salesforce deltog.