Här erbjuds medarbetare att vårda sociala relationer under arbetstid för att motverka ensamhet
Foto: Per Bergman
PUBLICERAD 7/4/2025
Lästid ca 3 min
Intervju

Här erbjuds medarbetare att vårda sociala relationer under arbetstid för att motverka ensamhet

Per Bergman, HR chef på Apotek Hjärtat, berättar i en intervju för HRnytt om apotekets initiativ att erbjuda medarbetare möjligheten att vårda sociala relationer under arbetstid.

Apotek Hjärtat är först i landet med det här erbjudandet. Modellen som testas liknar de friskvårdsförmåner som många arbetsplatser idag erbjuder.

Hur startade initiativet?

Ofrivillig ensamhet är ett stort och växande samhällsproblem som kan påverka både det psykiska och fysiska välmåendet. På våra apotek runt om i landet möter vi ensamhet på daglig basis, och där även våra medarbetare kommer gå genom de livsstadier då det finns en större risk för ofrivillig ensamhet.

Som arbetsgivare har vi ett ansvar att undersöka hur vi kan bidra till att förebygga ofrivillig ensamhet hos våra medarbetare. Genom att låta ett antal medarbetare testa vårda vänskap under arbetstid, samt genom att släppa en utbildning om ensamhet för samtliga medarbetare, vill vi som arbetsgivare bidra med kunskap och verktyg för hur våra medarbetare ska kunna förebygga ofrivillig ensamhet – hos såväl sig själva som personer i deras närhet.


Vi hoppas att detta initiativ kan inspirera
fler arbetsplatser att tillsammans med
oss arbeta mot ofrivillig ensamhet.


Berätta om modellen vänvårdstid och vänvårdsbidrag

Den modell vi testar liknar de friskvårdsförmåner som många arbetsplatser erbjuder idag, men där vänvårdstid och vänvårdsbidrag handlar om att vårda vänskap. De elva medarbetare som ingår i pilotprojektet kommer få spendera 15 minuters vänvårdstid i veckan under arbetstid, alternativt en timmes vänvårdstid i månaden.

Där de även kommer få ett ekonomiskt bidrag på 1 000 SEK avsett för godkända vänvårdsaktiviteter, t.ex. måltider, kulturevenemang eller motionsaktiviteter.

Hur ser en typisk dag ut för en medarbetare som valts ut?

Varje vecka får de nyttja 15 minuters vänvårdstid under arbetstid. Att vårda relationer behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande, utan där vad som kan ses som mindre gester kan betyda mycket för både en själv och någon annan på lång sikt.

Under 15 minuter hinner man till exempel ringa en släkting som man inte har hörts med på länge, skicka iväg ett sms till en bekant för att kolla läget, eller börja planera in en fika med någon under kommande vecka. De som är med i pilotprojektet har även möjlighet att nyttja en timmes vänvårdstid i månaden ifall de föredrar detta framför 15 minuter i veckan. Då kan man till exempel boka in en fika eller promenad med en vän.

Vilka förändringar eller förbättringar hoppas du kunna se efter ett år?

Vi hoppas såklart att projektet kommer ha en positiv påverkan på både våra medarbetares och deras närståendes välmående. Sen hoppas vi att detta projekt ska bli en tankeväckare om hur viktigt det är att vårda sina sociala relationer, och både motivera och inspirera fler till att i större utsträckning göra detta i syfte att förebygga ofrivillig ensamhet på lång sikt.

Hur tror du att andra arbetsplatser kan inspireras av initiativet?

Ofrivillig ensamhet är ett stort och växande samhällsproblem. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att undersöka hur vi kan bidra till att förebygga ofrivillig ensamhet hos våra medarbetare. Vi hoppas att detta initiativ kan inspirera fler arbetsplatser att tillsammans med oss arbeta mot ofrivillig ensamhet.

Vår utbildning, som vi har tagit fram tillsammans med Mind, har vi även gjort fritt tillgänglig för fler att nyttja.

Berätta om dig själv

Jag heter Per Bergman och har haft lyckan att jobba på Apotek Hjärtat sedan starten 2010 – en fantastisk resa! Redan från början har jag arbetat med uppdraget att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra medarbetare och chefer att lyckas. Länge skedde det i rollen som Lärandespecialist, men de senaste 3 ½ åren som ansvarig för HR. Och självklart är det ju så att när vi vill skapa de förutsättningarna och möjligheterna så spelar ju både det psykiska och det fysiska välmåendet en oerhört viktig roll.

Annika Hegardt