Möjligheten att bli störd har ökat explosionsartat - del 2
Foto: Tomas Dalström
PUBLICERAD 19/9/2024
Lästid ca 5 min
Krönika

Möjligheten att bli störd har ökat explosionsartat - del 2

I del 2 i artikelserien på tre delar med Tomas Dalström, författare, föreläsare, och journalist med inriktning på hjärnan får vi reda på mer om tidstjuvarna.

Multitasking minskar produktiviteten med upp till 40 procent. Tittandet i mobiler orsakar konflikter och forskning visar att en genomsnittlig arbetstagare spenderar två timmar och trettio minuter per dag på sociala plattformar.


En medelanvändare kollar mobilen var
femte-sjätte minut, enligt en undersökning.


Punkt 11-20 - Tidstjuvarna

I det här avsnittet ska vi ta upp fler exempel på vad som sker under en arbetsdag.

  1. Multitasking minskar produktiviteten med upp till 40 procent på individuell nivå, enligt American Psychological Association. Det är inte som att tända och släcka ficklampan på mobilen. Det tar alltid tid att komma tillbaka till rätt minne och att få upp farten igen.

    Att driva ett spetsföretag kräver att du är effektiv och skapar en attraktiv arbetsplats, för att ha möjlighet att anställa och behålla de mest kompetenta inom området. Jag hade samtal, gång på gång, med medarbetare som kollade på film eller sociala medier, samtidigt som de arbetade. Det resulterade i sämre kvalitet, merarbete och påverkade vår lönsamhet. Samtalen slutade ofta med en konflikt. Andra vd:ar jag talade med hade samma erfarenheter. Världskrig, sa en. Du måste kunna utgå från forskning för att nå fram.”

    Det säger Ulf Ziegler, som har grundat och varit vd i trettio år för ett av Sveriges mest framgångsrika animationsstudios med stora internationella företag som kunder. Han har producerat Cognicopter-utbildningen som utgår från Tomas Dalströms nominerade bok "Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag".
  2. Konflikterna, uttalade eller outtalade, mellan anställda och chefer samt mellan kollegor ökar. De som kollar frekvent på sina mobiler eller datorer under möten, måste fråga om det de borde veta och gör fler fel, eftersom de inte har koll på läget.
  • Moralen sjunker när kollegor måste täcka upp och rädda situationen och leveranstider försenas.
  • Kvinnor generellt och personer över fyrtio år blir mer störda, än andra, på alla som inte kan låta bli sina mobiler under möten.
  • Motståndet ökar ju mer pengar man tjänar.
  1. Professor på handelshögskola har slutat föreläsa.
    Jag föreläste på ett företag för ungefär tio år sedan. Under lunchen satt jag bredvid en professor, som arbetar på av Nordens handelshögskolor. Han berättade att många studenter inte är mentalt närvarande på föreläsningarna. De kom till hans tjänsterum efteråt och krävde att han skulle hjälpa dem. ”De är kunder och han har skyldighet …”

    Han sa att det inte fungerar, eftersom han gör storföreläsningar. Det resulterade i att han slutade att föreläsa. Han spelade i stället in korta videor. ”De klarar inte av att koncentrera sig så länge.” Studenterna får titta på filmerna, läsa kurslitteratur och svara på uppgifter. ”Vi kastar ut dem på djupt vatten och sen ska de klara sig till andra sidan”.

    Med en bekymrad min undrade han hur det ska gå för dem när de kommer ut i arbetslivet. Min följdfråga var: Hur ska det gå för näringslivet och den offentliga sektorn? Svaren på den frågan läser du just nu.
  2. Våra hjärnor är kidnappade – omprogrammerade
    Varför kollar unga och äldre så ofta? Våra hjärnor är kidnappade – omprogrammerade. De kräver ständigt nya dopaminduschar, berättar Lars Olson när jag intervjuar honom. Han är professor i neurobiologi, på institutionen för neurovetenskap, på Karolinska institutet, och medlem av Karolinska Institutets Nobelförsamling, som beslutar om pristagare till Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Mer om kidnappade hjärnor senare.

    Hur ser det ut på din arbetsplats? Det är viktigt att ni utvecklar er kognitiva kompetens med utgångspunkt från er egen vardag och börjar förstå varför ni handlar som ni gör. Både individuellt och som grupp.
  3. Mobiltelefoni.
    En medelanvändare kollar mobilen var femte-sjätte minut, enligt en undersökning. För tjugo år sedan hade en person som upprepade samma beteende så ofta fått diagnosen tvångsbeteende och blivit ordinerad medicin och terapi. Idag är det, det nya normala.

    Jag frågade en kille på ett stort internationellt företags kundservice, hur ofta hans kollegor kollar mobilen under en timme. Han tänkte en stund och svarade: ”Typ tio gånger. Om man inte har träffat en ny tjej eller kille förstås, då blir det oftare.” Jag tänker på alla ”Tack för att du väntar. Du är viktig för oss.”
  4. Jag var med och introducerade mobiltelefoni i Sverige.
    Vi hoppar tillbaka 30 år. I början på 1990-talet var jag med och introducerade mobiltelefoni i Sverige, som var en av de ledande nationerna i världen.

    Jag arbetade på en reklambyrå och vi hade ett av de företag som drev på utvecklingen som kund. Kunde vi inte förutse den negativa utvecklingen? Nej, vi kunde inte ens tänka tanken att några skulle exploatera en sårbarhet i människans psykologi, för att vi ska bli beroende av deras tjänster/appar – och välja kortsiktiga belöningar, i stället för långsiktiga – arbetsuppgiften, studierna, familjen etcetera.
  5. ”Världsekonomins problem är kanske i själva verket en uppmärksamhetskris. Den överensstämmer med den smarta mobilens globala utbredning”. Dan Nixon, Senior analyst, Bank of England.
  6. En person som har en webbplats för släktforskning, berättade för mig att han har flest besökare under arbetstid. På fredagseftermiddagar, kvällar och helger är det lugnare. De flesta är mellan 45 och 65 år.
  7. Två timmar och trettio minuter per dag spenderar en genomsnittlig arbetstagare per dag på sociala plattformar, enligt forskning. (Forbes, 2023).

    Korta mentala pauser under arbetstid är nödvändigt för att vi ska kunna utnyttja våra hjärnors fulla potential. Men här handlar ofta om belöningssystem som är kidnappade och ständigt kräver nya dopaminduschar. Det resulterar för många i övertid och minskad tid för återhämtning.
  8. 82 % av dem som arbetar på distans i Storbritannien, tittar i genomsnitt två timmar på TV/strömmade media, under en arbetsdag, när de arbetar hemifrån. (London Loves Business.)

I nästa avsnitt möter du flera tidstjuvar – och upptäcker ljuset i tunneln.

De flesta företag är ekonomiskt bara 80 procentsföretag idag. 30 punkter som förändrar ditt sätt att tänka om arbetslivet och livet. En samtidsspaning.

Tomas Dalström

Läs mer på HRnytt:

Möjligheten att bli störd har ökat explosionsartat - del 1


Om Tomas Dalström

Tomas Dalström är författare, föreläsare, och journalist med inriktning på hjärnan. Han har specialiserat sig på när, var och hur vi arbetar som bäst och VARFÖR. Hans senaste bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”, har han utvecklats till en nyskapande webbutbildning, Cognicopter-utbildningen.

Tomas Dalström har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, facklitteratur, manus till video/film, multimediaproduktioner och innovationer.

Mer information hittar du på Cognicopter.com och dalstromutanh.se