Så får du medarbetarna att bli piggare på jobbet
PUBLICERAD 8/1/2024
Lästid ca 2 min

Så får du medarbetarna att bli piggare på jobbet

I vintermörkret kan både chefer och medarbetare känna av trötthet och nedstämdhet. Som arbetsgivare finns det mycket du kan göra för att få piggare, gladare – och mer effektiva – kollegor. Här är några konkreta förslag.

Frukost – en energifylld start

En hälsosam frukost ger som bekant en bra start på dagen och är en av dagens viktigaste mål. Överväg att bjuda på frukost en eller ett par gånger i veckan. Det visar att du bryr dig om dina medarbetares välmående och ger dem gott bränsle för att vara alerta och effektiva under dagen – samtidigt som de får en stund att umgås.

Möjlighet att stå

För mycket stillasittande är en av de största hälsofarorna i vår moderna tid. Se därför till att skrivborden på er arbetsplats går att justera så att medarbetarna kan välja att stå upp under delar av arbetsdagen. Att variera ställningen hjälper inte bara till att bekämpa trötthet utan främjar också bättre hälsa och ökad produktivitet.

Praktiska gå-möten

Så fort du får tillfälle – uppmuntra möten där ni rör på er, istället för att sitta ner i mötesrummet. Promenader under mötena kan förbättra blodcirkulationen likväl som kreativiteten och frisk luft bidrar dessutom till ökad energi och välbefinnande.

Smarta mellanmål

Se till att det finns frukt, energibars eller annat tillgängligt som hjälper medarbetarna att göra hälsosamma val och hålla blodsockret på en jämn nivå under dagen. I bästa fall hjälper det dem också att slippa den ökända eftermiddagsdippen och hålla fokuset på topp.

En sak i taget

Många gånger kan multi-tasking leda till stress och minskad produktivitet. Uppmuntra en kultur där ni alla tar hänsyn vikten av att koncentrera sig på en uppgift i taget. Arbetsmiljö, ergonomi, och stressnivå är saker som du kan påverka för att öka fokus och jobba förebyggande för att undvika överbelastning.

Mikropauser som ger hjärnan andrum

Pauser under arbetsdagen ger stunder av avkoppling – men de behöver inte vara långa. En kort paus kan räcka för att skapa energi och fokus igen. En snabb tur till kaffeautomaten, ett trevligt samtal med en kollega – de här mikropauserna kan göra underverk.

Kompetensutbildning för alla

Bjud in experter på psykisk och fysisk hälsa och utbilda er i ämnen som sömn, kost och motion. Genom att investera i tid och dina anställdas välmående visar du att hälsa är viktigt i er organisation och att ni kan hjälpas åt för att tillsammans uppnå fördelar som bättre trivsel, gladare kollegor och piggare team.

Källa: Bemannia, Tidningen Kollega