Träna medarbetarnas förmågor med hjälp av VR
PUBLICERAD 9/3/2023
Lästid ca 2 min

Träna medarbetarnas förmågor med hjälp av VR

Vore det inte praktiskt att kunna låta dina medarbetare träna på sina arbetsuppgifter, utan att nybörjarmisstag ställer till problem? Med hjälp av Virtual reality (VR) går det alldeles utmärkt. Förutom att träna kollegornas förmågor och egenskaper på ett tryggt och säkert sätt har VR fler fördelar som kan vara bra att påminna sig om. Här är några:

Vad är VR?

VR är en teknik som hjälper oss att uppleva och interagera i en simulerad miljö som är helt eller delvis virtuell, det vill säga skapad digitalt. Det gör att vi kan simulera olika situationer och komplexa arbetsmiljöer för att skapa realistiska träningssituationer för de anställda. Vi kan dessutom också styra uppgifterna så att den tränar en specifik förmåga eller färdighet.

Fördelar med VR

De största fördelarna med VR är att den anställde kan träna på situationen i en trygg miljö. Till exempel kan vi idag använda VR för att träna sjuksköterskor på att hantera akuta situationer, eller flygpersonal för att öva på nödsituationer ombord på flygplan, utan att någon människa kommer till skada. Vi kan också se till att hantera avancerad utrustning eller programvara inom industrier, till exempel genom att träna ingenjörer att hantera stora fordon eller teknik eller IT-personal att använda nya system. Det ger en ökad förståelse för en viss miljö eller kritisk situation och hur vi behöver agera.

VR och våra kunder

Är ni ett serviceföretag kan VR även vara ett bra sätt att hjälpa anställda förbättra sin kundinteration. Till exempel för att simulera för personalen hur en produkt fungerar eller erbjuda virituella produktionsvisningar. Då kan kunderna uppleva produkten eller tjänsten i en realistisk 3D-miljö innan de gör ett köp. Skulle inte du vilja se hur en soffa kan se ut i just ditt vardagsrum eller en tröja på just din kropp?

Event och mässor

I takt med både pandemin och globaliseringen har virtuella event också blivit allt populärare. Det ger möjlighet för medarbetarna att delta var de än befinner sig i världen – utan risk för smittspridning eller påverkan på klimat i form av långa resor. Du kan också skapa AW:s, träningsträffar eller andra event för dina anställda där ni kan ses digitalt på ett interaktivt sätt. Virituella lönesamtal, VR i rekrytering – kanske är det dags att fundera över hur du skulle kunna utnyttja VR i just din verksamhet?