Vad gör vi om det värsta händer?
Foto: Helena Reje
PUBLICERAD 11/4/2025
Lästid ca 3 min
Krönika

Vad gör vi om det värsta händer?

Varje år dör 1500 personer i suicid i Sverige. Vilket är detsamma som fyra personer varje dygn, en var sjätte timme. Ett tragiskt resultat av en människas psykiska dåliga mående. Dessa personer dör inte för att de vill dö, utan för att de inte längre orkar leva.

De just nämnda individerna som har blivit till våra siffror i statistiken levde inte i något slags ensamt vacuum på en avlägsen bro någonstans. Nej, dessa personer fanns mitt ibland oss; på arbetsplatsen, i skolkorridoren, i bostadsrättsföreningen, runt festborden och längs med promenaden. Vilket tyvärr de fyra personer som dör idag och imorgon också gör. En tragedi för den drabbade, de anhöriga och samhället.

Man brukar säga att det runt varje suicid finns 10 nära drabbade. Jag är själv en person i den statistiken. Mitt år var 2012 och alla vi som har följt siffrorna vet att dessa ser likadana ut nu som då. Däremot kan vi hela tiden mer, tack vare forskningen. Och oavsett om jag hade kunnat rädda min mamma eller inte om samma sak hade hänt idag, så hade jag i alla fall gjort saker annorlunda. Det är en kunskapsbank jag är mån om att hela tiden fylla på och dela med mig av till andra - för att ni ska hinna förhindra att det värsta händer er.

Jag är idag utbildad AOSP-A-instruktör. Det innebär att jag är certifierad att lära allmänheten att möta självmordsnära personer. Det innebär inte att vi, jag och du, ska vårda dessa personer, men vi får kunskapsmöjligheter med oss i vår livsverktygslåda att fungera som den avgörande bryggan som erbjuder fortsatt liv.

Av de personer som överlevt ett allvarligt suicidförsök vet vi att ambivalensen råder ända in i sista ögonblicket. Vi vet också att 85–90 procent av dem som överlever ett suicidförsök dör senare i livet av en annan orsak. Dessa individer beskriver att de inte kunde förstå att de kunde må så då. Det är en oerhört hoppfull och medmänsklig siffra att ta fäste i! Rent samhällsekonomiskt vet vi också att 1 krona förebyggande ger 10 kronor tillbaka.

Många upplever ämnet suicid som stort, obehagligt och något som man helst vill hålla på avstånd. Det finns naturligtvis många förklaringar till det. Såsom historik, kultur, okunskap, det existentiella och det personliga som händer i tankar och känslor inuti oss själva. Men tro mig när jag säger att det är egentligen inte så himla svårt. Jag tror i alla fall inte att det är det som är förklaringen till att vi inte vågar. Jag tror att det är för att vi inte vågar som gör att vi upplever det som så himla svårt.

För att flytta statistiksiffrorna i positiv riktning är jag övertygad om att vi måste utbilda medmänniskan; kollegan, klassföreståndaren, grannen, taxichauffören och familjen. En kunskap som genererar livsviktigt mod.

Så länge någon lever kan vi göra något 🤍

Helena

AOSP-A-utbildningen förvaltas av NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention). AOSP står för Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person. A står för allmänheten.

Läs mer på HRnytt:

Psykiska ohälsans vara eller inte vara?

Hållbara människor - ingen one man show


Om Helena Reje

Helena föreläser, utbildar och konsulterar inom ämnet psykisk hälsa. Helena är mån om att höja den allmänna kunskapsnivån och hitta konkreta förhållningssätt till vår privata och professionella situation där de teoretiska kunskaperna blir användbara i praktiken. Det ska vara lätt att göra rätt. Hon tror på att små förflyttningar gör stor skillnad. Samt att vill vi bli bättre så måste vi träna, på varandra!

Helenas engagemang grundar sig i att hon på nära håll har varit med om den psykiska ohälsans yttersta konsekvens - suicid. Vilket gör att hon är både orädd och kunnig kring frågor som rör människors mörker. Däremot arbetar hon idag proaktivt. Hur vi som individer och medmänniskor till varandra kan värna om vårt ljus och skapa resurser nog att klara av att behålla lågan när livets oundvikliga prövningar kommer.

Om Always Mind

Always Mind syftar till att hantera, utbilda och vägleda inom psykisk hälsa – välmående och ohälsa. Vi är övertygade om att det är medmänniskorna i vardagen som har de bästa förutsättningarna för att fånga upp och inledningsvis ta om hand om det psykiska måendet. Därför ämnar vi höja den allmänna kunskapsnivån samt inge ork, mod och ord till medmänsklighet. Som en del i det arbetet har vi tagit fram konceptet Psykisk första hjälpen; Tala, fråga, lyssna och respektera.

Always Minds psykiska första hjälpen-tavla

author.name
pen

Helena Reje

VD och grundare Always Mind