Hur kan 4-dagarsveckan påverka svenskt arbetsliv?
PUBLICERAD 22/1/2025
Lästid ca 4 min
Intervju

Hur kan 4-dagarsveckan påverka svenskt arbetsliv?

Intresset för en fyradagars arbetsvecka med bibehållen lön har ökat i Sverige under de senaste åren och det pågår flera initiativ och studier kring fyradagarsveckor. Anna-Carin Alderin är initiativtagare till 4 Day Week Sverige och nationell partner till den ideella organisationen 4 Day Week Global. Här delar hon sina erfarenheter och ger tips för den som vill komma igång.

Berätta om bakgrunden till studien

Initiativet började på Nya Zeeland av Andrew Barnes, som ville visa att det går att öka effektiviteten samtidigt som man frigör tid för återhämtning. Som en del av detta startade en forskningsstudie i samarbete med Boston College för att samla lärdomar och skapa evidens.

I dag är över 20 länder anslutna till rörelsen – från Storbritannien och USA till Brasilien, England, Sydafrika, Tyskland och Norge. Jag såg möjligheten att ta detta till Sverige och samarbetar nu med Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet för att undersöka om svenska företag kan nå samma positiva resultat som de internationella studierna visat.


Pilotstudien erbjuder en unik möjlighet att testa
nya arbetssätt som kan leda till hållbara lösningar.


Vad ser du som de viktigaste resultaten?

Även om den svenska studien fortfarande pågår, visar internationella resultat på en mängd positiva effekter: ökat välmående, förbättrad produktivitet och högre engagemang och medarbetarnöjdhet. Företag rapporterar också om förbättrad arbetskultur och ökad arbetsgivar attraktivitet.

Mest hoppfullt är att över 90 % av de hundratals företag som testat en kortare arbetsvecka under sex månader väljer att fortsätta – i en form som passar dem. Detta kan innebära en 4-dagars arbetsvecka, kortare arbetsdagar eller en mix, men alltid med utgångspunkt i modellen 100/80/100: fullt värde och full lön, med ambitionen att minska arbetstiden.

Enligt din uppfattning, kan en kortare arbetsvecka bidra till att vända trenden med höga sjuktal och arbetsrelaterad stress?

Absolut. Pilotstudien erbjuder en unik möjlighet att testa nya arbetssätt som kan leda till hållbara lösningar, jag brukar se det som ett ramverk för innovation. Istället för att maximera handlar det om att optimera – att prioritera rätt saker och arbeta mer fokuserat för att frigöra tid för återhämtning och reflektion.

Intressant nog mäter studien både upplevd stress och fysisk stress genom smartklockor (ref. den tyska studien), och båda visar minskningar. Detta kan bidra till att minska sjukskrivningar och skapa en kultur där välmående är en del av verksamhetens framgång.

AI kommer att ta över fler arbetsuppgifter framöver. Kan det underlätta svenska företags övergång till 4-dagarsveckan?

Ja, AI är en fantastisk resurs för att automatisera repetitiva uppgifter och skapa utrymme för det som verkligen kräver mänsklig närvaro – kreativitet, problemlösning och inte minst relationer och samarbeten. Genom att använda AI som en katalysator för effektivitet kan företag skapa en bättre balans mellan kortare arbetstid och bibehållen produktivitet.

Vad ser du som de största hindren för att fler svenska företag ska våga testa en 4-dagarsvecka?

Det största hindret är ofta rädslan för att bryta gamla mönster och osäkerheten kring hur det ska fungera. Många företag är fast i en kultur där antal timmar är synonymt med prestation. Ett annat hinder är att man inte vet var man ska börja eller hur man ska mäta effekterna. Här kan vi på 4 Day Week Sverige ge stöd och insikter för att visa att det faktiskt är både möjligt och lönsamt.

Dina bästa tips för företag som vill prova 4-dagarsveckan

  • Starta smått
    Börja med en pilot och testa i mindre skala. Större verksamheter kan med fördel starta i en avgränsad del av organisationen.
  • Mät och analysera
    Sätt tydliga mål och följ upp effekterna regelbundet.
  • Involvera medarbetarna
    Skapa en dialog där alla känner sig delaktiga., det är ofta i detta ledet som många av lösningarna sitter.
  • Sök stöd
    Använd nätverk och organisationer som 4 Day Week Sverige för inspiration och vägledning. Dela kunskap med andra.
  • Tänk långsiktigt
    Se detta som en möjlighet att bygga en mer hållbar arbetskultur där optimal prestation ligger till grunden för framgång, snarare än bara ett sätt att korta ner arbetsveckan.

Berätta om dig själv. Vem är Anna-Carin Alderin?

Jag är initiativtagare till 4 Day Week Sverige och nationell partner till den ideella organisationen 4 Day Week Global. Med en bakgrund som ledare, affärsutvecklare och kommunikationschef på IKEA har jag över 18 års erfarenhet av att driva förändring och affärsutveckling. Mitt fokus ligger på att skapa ett hållbart arbetsliv som stärker både medarbetare och verksamheter – där vi frigör tid, förbättrar resultat och skapar förutsättningar för långsiktig tillväxt. Jag jobbar idag för konsultbolaget PaceLab som hjälper individer, team och verksamheter att accelerera positiv förändring som leder till en hållbar framtid.


Missa inte Anna-Carins föreläsning på Personal & Chef

Under mässan Personal & Chef den 6 februari kl. 12:45–13:15 kommer Anna-Carin att föreläsa om 4-dagars veckan och dess framgångsfaktorer. Hon kommer att dela med sig av insikter från både internationella och svenska studier samt konkreta tips för företag som vill testa modellen.

Säkra din kostnadsfria biljett här

Annika Hegardt