Spara pengar på friskvårdsprogram som verkligen ger något

Lästid : 3 min

Spara pengar på friskvårdsprogram som verkligen ger något

Många sjukdomar har orsaker som till stor del bottnar i vår biologi – men det finns mycket du kan göra för att ge dina medarbetare alla förutsättningar för att hålla sig friska länge. Med rätt friskvårdsprogram kan du bryta trenden som går mot ett sjukare samhälle och stärka företaget – inifrån och ut.

Närmare hälften av Sveriges befolkning har minst en kronisk sjukdom. Kostnaderna det kan medföra att ha medarbetare som utvecklar kroniska livsstilssjukdomar är höga. Produktivitetsbortfall förknippat med medarbetares problem med stress, sömn och flera livsstilsrelaterade sjukdomar är större än många tror – enligt Arbetsmiljöverket kan en utbränd medarbetare kosta så mycket som upp till 396 000 kronor per år och en stressad medarbetare ger 1,54 gånger sin lön i produktivitetsförlust. 

Ett ekosystem för friskvård

Efter en personlig upplevelse av utbrändhet, som blottade vårdens brist på kunskap om hur man effektivt bygger upp sin hälsa igen, har läkaren Peter Martin på Funmed utvecklat ett komplett ekosystem för att uppnå bestående förändringar i sina patienters hälsa. 
– Vi jobbar på ett helt nytt sätt och ser till hela människan. Istället för punktinsatser går vi på djupet i varje enskilds persons hälsodata och skräddarsyr sedan behandlingar, berättar Peter. 

Datadriven friskvård

De flesta kroniska sjukdomar har orsaker som till stor del bottnar i vår biologi, livsstil och miljö. Detta är kalla fakta som företag kan utnyttja för att öka sina anställdas välbefinnande på arbetsplatsen tillsammans med Funmed. Ekosystemet baseras på precisionshälsa – en modern medicinsk inriktning som ger möjlighet att arbeta datadrivet för att förebygga, diagnostisera och behandla med ökad precision.

Personliga analyser

Med hjälp av omfattande hälsoformulär och ett unikt, stort batteri med labbprover som analyserar bland annat stress, näringsstatus, matsmältningsfunktion och tarmflora läggs ett tusenbitarspussel kring varje patient. Behandlingen inkluderar individualiserade kost- och livsstilsåtgärder som kombineras med läkemedel när det behövs. 
– Tack vare att vi ställt samma frågor till alla våra kunder och noggrant kartlagt deras biokemi sedan 2014, har vi med hög precision kunnat utveckla, förbättra och effektivisera våra behandlingsprotokoll baserat på fakta och utfall, säger Peter Martin. 

Förebyggande vård

Kinnevik har investerat i en liknande lösning i USA och skriver i sin kvartalsrapport att vårdmodellen låter patienten samarbeta med samma läkare över tid i en modell som de tror visar vägen in i framtiden. 

– På Funmed vill vi ge våra kunder makten över sin egen hälsa. Genom att arbeta med att optimera individens biokemi och livsstil kan man faktiskt läka kronisk sjukdom, förebygga framtida ohälsa, och öka prestationsförmågan.  säger Peter. Och vi har sett att vårt arbete ger resultat; vi har redan hjälpt över 2 000 patienter med kroniska besvär.

Så startar ni resan mot bättre företagshälsa:

1. Presentation och inspiration

Livsstilsförändringar är enklare när man förstår hur och varför. Hälsoresan med Funmed inleds därför med en inspirerande föreläsning. Vi erbjuder inspirationsföreläsningar för ledningsgrupper, team och hela företag.

2. Val av medlemskap

Baserat på dina medarbetares behov och mående väljs medlemskap och vid behov kompletteras vårt baserbjudande med tillval, individuellt eller för hela gruppen.

3. Individuella program

Medarbetarna får ett eget team för att uppnå sina personliga hälsomål och bli friska på riktigt. Varje medarbetare får ett skräddarsytt upplägg, baserat på de tester och frågeformulär som genomförts.

4. Uppföljning

Medarbetarnas framsteg och hälsa följs upp med frågeformulär och återkommande träffar med hälsocoach.

Läs mer på funmed.se

 

 

Källor:

https://www.vardanalys.se/rapporter/vip-i-varden/ 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1098301517302565