Vardagssysslor vi löser från hemmakontoret under arbetstid
PUBLICERAD 11/6/2024
Lästid ca 2 min

Vardagssysslor vi löser från hemmakontoret under arbetstid

En ny undersökning visar att vi hinner med en hel del som inte bara är arbete under arbetstid från hemmakontoret.

Undersökningen som är genomförd av YouGov på beställning av fastighetsbolaget Technopolis visar att risken för att multitaska är större vid hemmajobb.

Detta gör svenskarna när de arbetar hemifrån

  • 38 procent har tvättat under arbetstid.
  • 17 procent har tittat på tv under arbetstid.
  • 15 procent har låtsats jobba men egentligen gjort något annat.
  • 11 procent har sovit under arbetstid.

Att utföra hushållssysslor under arbetstid kan vara ett försök att förenkla ett stressigt vardagsliv och vara ett effektivt sätt att få in pauser vid distansarbete. På det fysiska kontoret motsvaras dessa pauser ofta av att socialisera sig med kollegor över en kopp kaffe i stället.
Johanna Bergendahl på Technopolis

Flexibilitet skapar bättre balans mellan arbete och privatliv

Med möjlighet till flexibilitet blir det lättare att integrera sina arbetsuppgifter med privatlivet, vilket kan leda till en mer tillfredsställande livsstil. Att kunna arbeta hemifrån i alla fall delvis kan förbättra både fysisk och psykisk hälsa med mindre pendling och stress och möjligheten att ta regelbundna pauser.

Men att arbeta hemifrån kräver också en hög grad av självdisciplin och förmåga att hantera sin egen tid effektivt. För en del personer kan det vara svårt att hålla sig både fokuserade och motiverade utan den struktur som en kontorsmiljö erbjuder.

För mycket multitaskande drabbar inte bara din egen effektivitet, utan även dina kollegors. Eftersom distraktionerna är fler där hemma blir risken för att tappa fokus högre, vilket kan påverka samarbetet under ett digitalt möte, exempelvis.
Johanna Bergendahl


Om undersökningen

Undersökningen handlar om kontorsvanor och genomfördes av YouGov under perioden 14–27 februari 2024, genom CAWI-intervjuer av 762 personer i åldern 20-65 år.