Känner du att HR är på din sida?
PUBLICERAD 24/1/2023
Lästid ca 2 min
Entreprenörskap inom HR

Känner du att HR är på din sida?

Många känner inte alltid att HR-avdelningen är på deras "sida". Marie Wikander har jobbat med HR på bland annat Trustly, Klarna, L'Oréal och The Absolut Company innan hon valde att starta eget tillsammans med tech-entreprenören Daniel Eriksson.

Tillsammans med Daniel har Marie skapat Wndy, en digital HR-avdelning.

Varför har ni valt att ha småföretagare och scale-ups som er primära målgrupp?

Denna målgrupp saknar stöd i personalfrågor. De har ofta ingen egen HR-funktion och personalfrågor hamnar oftast på VD eller någon annan i ledningsgruppen. Även om du har erfarenhet från ledarskap sedan tidigare är det svårt att känna till vad som krävs enligt lagar och regler och hur man ska förhålla sig i arbetsrättsliga situationer. Dessutom kan det vara skönt att bolla personalfrågor med någon som är expert på området.

Deras största utmaningar?

Att få tiden att räcka till är ofta den största utmaningen. Kunskap finns att få men det tar tid att leta rätt på den.

Dina bästa tips till företag som saknar egen HR-avdelning

  • Satsa på ledarskapet! Det finns inget du vinner så mycket på som ett ledarskap som skapar tillit, förtroende och samhörighet.
  • Ha koll på personaladministrationen och se till att du följer de lagar och riktlinjer som gäller.
  • Se till att ha en gemensam bild för hur ni arbetar med medarbetarresan, det vill säga hur ni rekryterar och välkomnar nya medarbetare och sedan hur ni utvecklar och engagerar dem och får dem att må bra på arbetsplatsen. Och glöm inte avslutet. Medarbetare som slutat kan vara potentiella starka ambassadörer för företaget.

Berätta kort om dig själv. Vem är Marie Wikander?

Jag är mamma till Felicia och Mathilda, fru till Finn och basketcoach till 25 busiga 10-åringar. Dessutom är jag en vän, dotter och syster. Och matte till en fantastiskt fin jaktgolden som heter Leia. Jag har allt som oftast alldeles för mycket saker på gång, både på jobbet och hemma, men det är för att jag drivs av att förändra och skapa nytt, att utveckla både mig själv och andra.

Berätta om bakgrunden till WNDY

Namnet på företaget, Wndy, kommer ifrån karaktären Wendy Rhoads som i HBO Max serien Billions axlar den hårda och affärsdrivna kulturen på Axe Cap. Daniel fick idéen att starta Wndy i jakt på en effektiv och anpassad lösning för bolag som inte har en egen HR-funktion. Daniel ville ha en Wendy Rhoads on demand.

När jag träffade Daniel kände jag igen mig i hans frågor och frustration. Även om jag har jobbat på några av Sveriges största bolag är det ändå samma typ av frågor som kommer upp. Lön, semester, föräldraledighet bara för att nämna några. Så när Daniel delade sin vision om Wndy och den resan bolaget stod inför var det glasklart att bli en del av framtidens HR-bolag.

Av: Annika Hegardt