Så kan HR skapa en hälsosam arbetsmiljö – med hjälp av AI
PUBLICERAD 29/9/2023
Lästid ca 2 min

Så kan HR skapa en hälsosam arbetsmiljö – med hjälp av AI

I en digital värld full av teknologiska verktyg blir AI en alltmer viktig aktör. Det gäller inte minst när det gäller att främja välmående och hälsa på arbetsplatsen. Genom att integrera AI i HR-processerna kan du skapa en produktivare arbetsmiljö – men också hälsosammare. Så här gör du.

Minska stress med prediktiv analys

Något som AI är riktigt bra på är att kunna hantera stora mängder data. Då kan HR genom föra en prediktiv analys, alltså ta fram statistik som hjälper dig se mönster för att identifiera tidigare dolda stressfaktorer bland de anställda. AI hjälper dig också att analysera beteendemönster och arbetsuppgifter som är potentiella källor till stress. Det gör att ni som arbetsgivare kan erbjuda proaktivt stöd och skapa en arbetsplats som minimerar stressnivån.

Erbjud personlig hälsorådgivning med AI

Varje person har olika hälsoutmaningar och ingen kropp är den andra lik. Men med hjälp av AI kan HR erbjuda anpassade hälsoråd till enskilda anställda baserat på deras hälsodata och arbetsvanor. Genom att övervaka sömnmönster, fysisk aktivitet och kost kan AI ge personliga rekommendationer som förbättrar hälsan och ökar energinivåerna.

Inför smart tidsplanering

Planering är en nyckel i det mesta och när det gäller välmående och hälsa gäller det också att planera smart. Genom att använda maskininlärning kan AI analysera arbetsbelastningen och föreslå effektivare tidplaner som undviker överarbete. Det hjälper HR att främja en balanserad livsstil som minskar risken för utbrändhet.

Främja fysisk hälsa med påminnelser

AI-drivna påminnelser kan uppmuntra anställda att ta regelbundna pauser, röra på sig oftare eller genomföra en kort stretching. Du får hjälp att visa vilka resultat en relativt kort paus, så kallade mikropauser, kan ge. När du främjar pauser och fysisk aktivitet på arbetsplatsen bidar du dessutom till att minska stillasittande och förbättra den fysiska hälsan för både medarbetare och ledningsgrupp.

Inför känslighetsanalys

En annan användbar sak AI kan göra för en hälsosammare arbetsplats är att utföra känslighetsanalyser av kommunikation och feedback i arbetsmiljön. Den mäter sedan det emotionella välbefinnandet i organisationen. Genom att förstå känslomässiga trender kan HR skapa bättre strategier som stödjer de anställdas känslomässiga hälsa, skapar en positiv kultur och stärker teamens relationer.

Framtiden är digital

Genom att omfamna teknologi som kan hjälpa till att skapa en hälsosam arbetsplats ser dut till att dina medarbetare inte bara överlever, utan blomstrar. Tillsammans med AI hjälper HR till att skapa en framtid där hälsa och produktivitet går hand i hand på er arbetsplats.

Här kan du läsa mer om hälsa och hur du kan kompetensutveckla med hjälp av AI
https://hrnytt.se/aktuellt/kompetensutveckla-med-hjalp-av-ai/

Källa: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Karolinska institutet