Så förbättrar du dina anställdas EQ – för optimerade resultat
PUBLICERAD 29/3/2023
Lästid ca 2 min

Så förbättrar du dina anställdas EQ – för optimerade resultat

De flesta ledare vet att medarbetare som har förmåga att uppfatta, förstå och hantera egna och andras känslor är goda kollegor. Men hur kan vi få koll på de anställdas EQ och hjälpa dem att träna upp den? Jo, genom att certifiera HR för emotionell intelligens – här berättar vi hur.

Varför bättre EQ?

Medarbetare med hög emotionell intelligens – det vill säga EQ – skapar trygghet i arbetsgruppen och har lättare till både tankeförmåga och samarbete. Låg EQ kan däremot leda till rädsla och stress och förhindra kreativitet och förmågan att se saker på nya sätt. Oavsett om du har du ett team som behöver samarbeta över olika discipliner eller inte, kan EQ vara en viktig del att jobba med. Då hjälper du medarbetarna att bli tryggare och ta bättre beslut – något som i slutändan påverkar affärsresultatet.

Gör som Google – och många andra

Enligt nya studier visar det sig att empati är särskilt avgörande för framtidens ledare att utveckla och praktisera. Sedan 2006 har Googles personal därför fått möjligheten att delta i kurser som hjälper till att träna emotionell intelligens. Kursen startades av ingenjören Chade-Meng Tan som insåg vikten av emotionell intelligens för att skapa bättre samarbeten, mer transparens och mindre ego i organisationen. I Sverige använder Försvarsmaktens ledarutbildning för stridspiloter emotionell intelligens sedan flera år och hotellkedjan Nordic Choice Hotels ser kompetens i emotionell intelligens som en konkurrensfördel i sitt ledarskap. De utbildar sig i EQ-i2.0 för att ha ett gemensamt språk och verktyg.


Coacha fem förmågor för välmående och resultat:

  • Självuppfattning – min självkänsla, mitt driv och medvetenhet om vad jag känner.
  • Autenticitet – att dela känslor och åsikter transparant
  • Relationer och samarbete – förmågan att bygga relationer med empati
  • Beslutsfattande – att se världen som den är och hantera impulser
  • Stresshantering – att vara flexibel och se möjligheter

Men forskningsbaserade tips får användaren anpassade övningar för att stärka sin eller gruppens förmåga. Det finns även en Svensk normgrupp som jämför individens självuppfattning mot hur andra ser på sig själva. På det sättet ser du hur just du balanserar dina förmågor och tar dig fram i livet.

Nu har du chansen att boka kursen!

För dig som arbetar inom HR är EQ en extra viktig faktor att ha koll på. Genom att certifiera dig i EQ-i 2.0 kan du inte bara förbättra er företagskultur, utan även era processer när det gäller rekrytering och personlig utveckling – för både grupper och individer. Kursen Certifiering EQ-i 2.0 går under våren den 19-20 april i Stockholm plus 19-20 juni i Göteborg.

Anmäl dig idag

Det här är Kandidata

Kandidata är specialister på tester, personbedömningar, ledarutveckling och utbildning. Verksamheten bygger på vetenskapligt bevisade teorier från Emotionell Intelligens, Neuroscience och Personlighet och data från Gallup för hur man når hållbar framgång hos individer och organisationer.