Så väljer du den bästa HR utbildningen – för dig
PUBLICERAD 17/5/2023
Lästid ca 2 min

Så väljer du den bästa HR utbildningen – för dig

Nyfiken på HR men osäker på vilken utbildning som skulle passa? Med några enkla medel kan du se till att hamna på rätt plats och se till att säkra din framtid. Ta nästa steg mot drömjobbet inom HR och lär dig rätt strategier för att bli uppskattad i din roll.

På plats eller distans?

Det första du bör kika på när du ska välja den bästa HR utbildningen för dig är om du vill läsa på plats eller på distans. Idag finns alla möjligheter att studera på till exempel distans på halvfart och kunna jobba samtidigt som du studerar för att få livet att gå ihop. Läser du på distans har du också chansen att välja mellan fler utbildningar, eftersom det inte spelar någon roll var i landet som läroverket finns. Du kan dessutom gå på lektioner hemifrån i lugn och ro, vilket är orsaken till att många väljer den här typen av utbildning. Andra föredrar dock att närvara på lektioner på plats för att få möjligheten att träffa lärare och studiekamrater och nätverka med andra – på ett mer naturligt sätt.

Vilket innehåll söker du?

När du ska välja den bästa HR utbildningen är det bra att fundera på vad det är du saknar i din kompetens idag. Det vill säga inom vilket område är det du behöver utbilda dig? Är du helt ny inom HR kan det vara en god idé att välja en bred utbildning som ger dig kunskaper att använda praktiskt när utbildningen är slut, men som också ger dig en god grund för att kunna specialisera dig i framtiden. Har du däremot jobbat som HR ett tag kanske du istället behöver en utbildning för att skaffa dig ny kompetens eller läsa ett specialområde. Kanske behöver du bli vassare på just företagsekonomi, arbetsmiljörätt eller beteendevetenskap? Eller specialisera dig ännu mer inom rekryteringsprocesser? Oavsett är det bra att börja med att skriva ner vad det är du har för önskemål och vad du vill att utbildningen ska innehålla.

Vad krävs för att komma in på en HR-utbildning?

Många HR utbildningar kräver idag bara grundläggande behörighet, medan andra efterfrågar arbetslivserfarenhet – så här behöver du kolla noga vad som gäller för den du är intresserad av. Dina ambitioner spelar ju också in – vill du bli HR-assistent eller HR-specialist? Att läsa en kandidat på universitet är en väg att gå för att bli certifierad inom HR, en annan att läsa på en yrkeshögskola.

5 frågor att ställa dig för välja den bästa HR utbildningen för dig:

  • Söker du en generell utbildning eller en mer specifik?
  • Vill du läsa på plats eller på distans?
  • Låter kursinnehållet intressant för din kompetens?
  • Går det att skräddarsy innehållet?
  • Har skolan/läroverket goda rekommendationer?
  • Vilken roll är kursen riktad till inom HR?
  • Låter kursen intressant och rolig? (Då är chansen också större till mer engagemang från din sida.)

Lycka till!