När investeringen i AI ökar halkar utbildning av anställda efter
Foto: Patrik Nylander
PUBLICERAD 24/3/2025
Lästid ca 3 min

När investeringen i AI ökar halkar utbildning av anställda efter

En ny undersökning visar att en majoritet av svenska företag nu ökar sin investering i AI - Men anställda efterlyser mer utbildning.

I takt med att AI revolutionerar näringslivet investerar företag stora summor i ny teknologi för att automatisera processer, förbättra produktiviteten och skapa konkurrensfördelar. Samtidigt visar en ny undersökning från Accenture att utbildning och kompetensutveckling för anställda ofta hamnar på efterkälken. Denna obalans kan få allvarliga konsekvenser för både företag och anställda.

Accentures nya rapport visar på obalans

En ny undersökning från Accenture visar att 91 procent av svenska företag planerar att öka sina investeringar i generativ AI under 2025. Bland dessa svarar fler än hälften att det kommer att ske genom en ökad IT-budget, utan att minska investeringar i andra delar av verksamheten.

Däremot pekar data på att dessa investeringar fokuserar på att köpa nya system och teknologi snarare än att utbilda människorna som ska använda dem.

I Sverige går utvecklingen för AI som verktyg snabbare än väntat

Över 2 av 3 chefer (71 procent) svarar att implementering av generativ AI i deras organisation har kommit längre än planerat. När det kommer till kompetensutveckling och användning av AI i praktiken är trenden inte lika jämn, och pekar på risker för outnyttjad potential. Där 92 procent av chefer anser att deras anställda fått tillräcklig utbildning för att använda AI effektivt, är det bara 69 procent av anställda som håller med.

Störst fokus vid investering i generativ AI i Sverige är att förbättra existerande processer. Trots denna ambition svarar 23 procent av anställda att de kunde använt AI mer än de faktiskt gör i sitt dagliga arbete, men har inte fått tillräcklig utbildning för det.

Mer än hälften (56 procent) svarar att de skulle känna sig mer bekväma i att utnyttja AI-resurser som gjorts tillgängliga för dem om de fick ytterligare utbildning inom ämnet.


Tre gånger så mycket budget läggs på
teknik som på att utbilda anställda.


" Den generella inställningen pekar alltså inte på en motvillighet. Snarare ser vi att även användare som upplever svårigheter med att implementera AI i sitt arbete vill göra det mer. Dock finns ett fortsatt behov av utbildning för att användare ska känna sig trygga att utnyttja verktygen till fullo. Denna trend till trots, visar data från över 2 000 AI-relaterade projekt som Accenture levererat globalt att tre gånger så mycket budget läggs på teknik som på att utbilda anställda.
Patrik Nylander, vd,Accenture i Sverige.

Undersökningen visar på en obalans som riskerar att hämma utvecklingen för såväl företag som Sverige i stort. Ambitioner för snabb implementering av AI i verksamheten utan att skapa friktion mellan mänskliga och digitala resurser blir en allt viktigare fråga för svenska chefer att navigera för att kunna kapitalisera på det snabbt växande AI-landskapet.

Från undersökningen:

  • Trots ökade investeringar uppger endast 2 av 3 svenska chefer (67 %) att de helt har insikt i det potentiella värdet av generativ AI i sin verksamhet. Hos anställda är siffran 45 procent.
  • 33 procent av anställda är oroliga för att deras företag kommer att använda AI för att minska den mänskliga arbetsstyrkan.
  • Största fokuset vid investering i generativ AI för i Sverige är att förbättra existerande processer (55 %). I andra delar av världen väljer chefer hellre att använda AI för att skapa helt nya produkter eller tjänster (Amerika 49%, APAC 51%), något som bara intresserar 34 procent av svenska chefer.
  • Bara en tiondel (10 %) av svenska chefer ökar sin investering i generativ AI i syfte att förbättra sina anställdas förmågor.
  • Mer än dubbelt så många (21 %) anger att kapitalisera på tekniska framsteg som främsta skäl till ökad investering.

Klicka här för att läsa den globala rapporten.


Om Undersökningen

Accenture undersökte 3 450 C-suite-ledare och 3 000 anställda på icke-C-suite-nivå från världens största organisationer (med intäkter över 500 miljoner USD) i 22 branscher och 20 länder. Undersökningarna genomfördes mellan oktober och december 2024 och jämfördes sedan.

De samlar information om ämnen som de främsta drivkrafterna för störningar, nivåer av beredskap att reagera på förändringar och framväxande teknologier som AI/gen AI och deras inverkan på det aktuella tillståndet i affärsmiljön. Det globala C-suite-urvalet har en felmarginal på +/- 1,7 % medan det medarbetarurval har en felmarginal på +/- 1,8 %.