Auktoritärt ledarskap är tillbaka med full kraft
PUBLICERAD 17/6/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Auktoritärt ledarskap är tillbaka med full kraft

Det finns en tydlig trend att arbetsgivare vill ta tillbaka kontrollen över anställda genom det enklaste sättet de kan komma på: Att tvinga personalen tillbaka till kontoret fem dagar i veckan.

När pandemin var på väg att ta slut frågade jag över 600 chefer runt om i världen vilka utmaningar de hade med sitt hybridledarskap. En försvinnande liten del misstänkte att personalen inte gjorde sitt jobb när de jobbade hemifrån. De insåg snarare att folk jobbar för mycket än för lite och nämnde därför work-life balance som en viktig utmaning.


Vi ser bolag som HM, UPS, Goldman Sachs, JP Morgan, Tesla, X och till och med videomötesbolaget Zoom (!) kräva att personalen lägger ner distansarbete.


Men pendeln har svängt. Många chefer på stora bolag har insett att de inte är kompetenta nog att jobba med tillit, meningsfulla mål, och vi-känsla i en hybrid värld. De saknar sin detaljstyrning där de kan se vad sina medarbetare gör i varje stund. De håller nu på att byta ut tilltro mot misstro och kör en ”Gör som jag säger, annars…!” Vi ser bolag som HM, UPS, Goldman Sachs, JP Morgan, Tesla, X och till och med videomötesbolaget Zoom (!) kräva att personalen lägger ner distansarbete. För att bara nämna några stora bolag. Listan är längre än så.

Det finns en del argument för att tvinga tillbaka anställda. Dels minskar man på osäkra chefers kontrollbehov och ångest, och dels kan man faktiskt få människor att högprestera genom att göra dem rädda för bestraffningar. Det ökar produktiviteten – ett tag.


Så här kan vi inte ha det. Ingen kommer att känna sig glad och motiverad att komma in fem dagar i veckan bara för att chefen beordrar det.


Men alla som vet något om motivation och engagemang, känner också till att den typen av yttre motivation är den allra sämsta. Glada och engagerade människor på jobbet presterar 12% bättre, enligt University of Warwick, och andra studier visar på högre produktivitet, mer kundnöjdhet och större vinst. Alltmedan ouppskattade kollegor presterar cirka 10% lägre eller mer än så. De har dessutom sämre närminne, lägre kreativitet och gör fler fel. Har du maximal otur och tvingas tillbaka till ett skrivbord nära en ilsken och omotiverad sabotör så minskas din egen prestation med 10-30 procent enligt Kellogg University.

Så här kan vi inte ha det. Ingen kommer att känna sig glad och motiverad att komma in fem dagar i veckan bara för att chefen beordrar det. Det spelar ingen roll att chefen säger att det finns ett värde i att träffa sina kollegor i det fysiska rummet. Folk säger ”Det gör jag ju redan tre dagar i veckan. Vad är problemet?”

Här är fem konkreta åtgärder för den chef och organisation som funderar på att tvinga tillbaka sina anställda fem dagar i veckan:

  • Kollektivbestraffa inte alla om det är någon som missköter sig.
  • Anställ folk baserat på hur de bidrar istället för var de bor.
  • Hjälp cheferna att utveckla sitt tillitsbaserade ledarskap, sin målstyrning och sin feedbackförmåga.
  • Involvera personalen i vad som är optimalt för både individen och arbetsgivaren. Led med både empati och med tydlighet så skapar du trygghet och engagemang.
  • Ta inte bort så många skrivbord och yta att folk inte känner sig välkomna att komma tillbaka. Bygg hellre om.

Tack för att du läser mina tankar //Antoni Lacinai

Se Antoni på TV4 Klicka här

Läs mer på HRnytt:

Sitter du nära den som GÖR eller den som STÖR?

Det är ALLTID chefens fel - Men inte alltid samma chef…

Se målet bortom målet


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.