Se målet bortom målet
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 15/11/2023
Lästid ca 2 min
Krönika

Se målet bortom målet

Min yngste son älskade att baka när han var liten. Husguden var Roy Fares och varje vecka blir det något nytt recept som ska bakas och utvärderas. Vid ett tillfälle var det farsdag och min fru kom hem med en köpt kladdkaka.

Det dög absolut inte. Min son beslöt sig för att baka en egen. Den blev svindlande god. Helt perfekt. Han fick mycket beröm. När jag sedan tittade in i köket såg jag kaoset. Kastruller, bakformar, kladdiga ytor, fasttorkad choklad. Jag tog mig an uppgiften att få köket i okej skick, och tänkte under tiden på att jag skulle berätta för min son om Göran Kropp och Usain Bolt.

För ett antal år sedan satte sig Göran Kropp, efter lång tids förberedelser, på en cykel och cyklade till Nepal. Sedan tog han sig upp för Mount Everest utan syrgas. Efter en stund på toppen klättrade han ner igen. Sedan cyklade han hem från Nepal till Sverige!

Det Göran visste var att de flesta olyckor när man klättar i berg, sker på vägen ner. Det är lättare att förstå målet att komma upp. Kanske är det därför många glömmer att förbereda nerfärden lika noggrant? Och i Görans fall räckte inte ens det, med tanke på den långa cyklingen hem.


Du är inte klar för att ni i den lilla ledningsgruppen bestämt en förändring utan först när förändringen är på plats
och alla gör som ni ville.


Usain Bolt är den snabbaste levande människan på 100 meter. Han tryckte till startblocken och kom snabbt upp i sin maxhastighet. Men hur långt sprang han egentligen? När började han sakta ner? Usain Bolt, och alla andra sprinters, springer alltid längre än 100 meter. Kanske runt 110 meter. För om de tänkte att de sprang 100 meter, skulle de börja sakta in efter runt 90 meter. Den fart de har skulle utan problem bära dem över mållinjen men de springer hellre full fart över mållinjen och först därefter saktar de in.

Vad har dessa gemensamt? De ser målet bortom målet! Precis som jag ville lära min son. Du är inte klar förrän du är klar.

Det här kan vi lära oss av i våra jobb. Du är inte klar med mässan för att den just stängt, utan först när du levererat vad du lovat till alla besökare. Du är inte klar bara för att du sålt något, utan först när kunden fått, accepterat och betalt för produkten. Du är inte klar för att ni i den lilla ledningsgruppen bestämt en förändring utan först när förändringen är på plats och alla gör som ni ville. Ett tips: involvera mer än du informerar).

Se målet bortom målet. Då blir ni vassare på vad ni än gör

Tack för att du läser mina tankar!


Läs mer från Antoni på HRnytt:

Hur mår ditt team?

Du får det team du förTJÄNAR


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.