Du får det team du förTJÄNAR
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 15/3/2023
Lästid ca 2 min
Krönika av Antoni Lacinai

Du får det team du förTJÄNAR

Alldeles nyligen tog jag bilen till ett stort företag för att föreläsa om arbetsglädje och kommunikation på deras kickoff.

Jag GPSade mig fram i ösregnet och körde fram till receptionen där det fanns parkeringsplatser bredvid. Men där fick jag minsann inte stå. De bästa platserna var reserverade till de HÖGA direktörerna (position, inte sinnestillstånd). Jag fick snällt leta mig vidare och hittade till slut en parkering en bit bort, sprang sedan till byggnaden och var dyblöt när jag kom fram. Det kändes som att detta fina företag hade lite otur när de tänkte, eller en kultur som åtminstone på den punkten gått vilse.

Vad har det här med ledarskap att göra?

Jo det är samma där. Ni som läst mina tankar tidigare vet att jag ofta återkommer till superkraften Empati och hur viktig den är. Empatiska chefer skapar mer engagemang, vilket leder till bättre resultat. Men empati är också den sköraste av alla superkrafter. Särskilt för en chef som plötsligt kan känna sig förmer än sina medarbetare. Tyvärr händer det inte sällan att den befordrade chefen tappar fotfästet och nu kräver det fina hörnrummet, fräscha fruktkorgar, business class på allt, och så klart den närmaste parkeringen. Det blir inte bra.


Allt skickar signaler. Allt kommunicerar.


Så fort den chefen blir arrogant och överlägsen i sin attityd, så eroderar engagemanget hos medarbetarna. Missnöjet sprids och prestationerna blir sämre. Quiet quitting blir ett faktum, eller så får chefen till slut flytta på sig, oförstående om vad som just hände.

Kom ihåg kära chef:

Ditt team är inte till för dig. Du är till för ditt team.

och

Kunderna är inte till för er. Ni är till för kunderna.

Det är kanske dags att titta på din roll med nya ögon och ställa dig fråga vem du är till för. Om du kan hitta en känsla av att tjäna (inte pengar utan människor) så kommer du att bli en mycket bättre chef och en gladare människa. Du får nämligen det team du förTJÄNAR.

Tack för att du läser mina tankar

”En ledare tjänar ett syfte En chef tjänar sitt team”

Antoni Lacinai


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.