En ledares viktigaste uppgift – få anställda att må bra
Foto: Daniel Eisenberg
PUBLICERAD 2/11/2023
Lästid ca 2 min
Krönika

En ledares viktigaste uppgift – få anställda att må bra

På onsdagar och fredagar packade han bagen i bilen och kom inte till kontoret. Jag minns fortfarande min gamla kollega golfaren som alltid presterade bäst trots att han bara jobbade tre och en halv dag i veckan.

Det var tjugo år sen, men han hade redan då fattat något vi alla borde fatta. Välmående främjar både individen och resultatet.

Min fru brukar kalla mig popcorn. Jag studsar mellan tankar, idéer och platser. De senaste månaderna har jag studsat runt i Norden på konferenser om arbetslivet med spännande tänkare, lärt mig massor, omvärderat en del och börjat tänka på golfaren igen. Något som fastnade extra hårt i min popcorn-hjärna var nämligen att välmående på arbetsplatsen äntligen verkar ha hamnat högst på agendan.


I tempot på kontoret försvinner ofta stunderna
då vi stannar till och ser varandra.


Jag har till exempel lyssnat på en “Workplace Wellness Advocate” som ville lyfta vikten av att se hela människan på arbetsplatsen. Det kan tyckas självklart att vi är komplexa individer, men i tempot på kontoret försvinner ofta stunderna då vi stannar till och ser varandra. En bra ledare måste skapa de där stunderna. Jag stämmer av läget med mitt team regelbundet, även om vi inte har något arbetsrelaterat att prata om.

Jag har lärt mig en ny jobbtitel: "Chef för Människor, Syfte och Kommunikation". Briljant, och då tänker jag framför allt på syfte. Enligt mig hänger företags långsiktiga framgångar på hur väl de kan uttrycka och behålla sina kärnvärden. Det är viktigare än vision och mission."


Jag pratar ofta med mina team om att sätta familjen först.


Jag har förstått att flexibilitet inte bara handlar om arbetstider eller platser. Det handlar lika mycket om att ha möjligheten att kombinera välbefinnande med våra dagliga arbetsrutiner, och jag tänkte direkt på golfarens tre och en halv jobbdag per vecka. Han var onekligen något på spåren, redan då. Ledare måste uppmuntra sina anställda att värna livet utanför kontoret.

Jag pratar ofta med mina team om att sätta familjen först. Livet är inte bara jobb. Självklart, tänker säkert många - men vi är djupt präglade med jobbmoral och pliktkänsla, och ledare måste visa att det är okej att prioritera annat för jobbet ibland.. Därför tar jag en “reset-dag” varje månad för att koppla av och ladda om.

Det är tydligt för mig att allt handlar om människorna, och det är de äkta relationerna som skapar framgång och resultat. Hur prioriterar ni välmående i er vardag? Och vilket arv vill ni lämna efter er?

Av: Daniel Eisenberg, sverigechef för HR-plattformen Deel.


Om Daniel Eisenberg

Daniel är Sverigechef för HR-plattformen Deel, och har över 20 års erfarenhet från tech-industrin. Han bor med sin familj på Lidingö, men kom nyligen tillbaka från Kenya där han tillbringade ett år med familjen och ledde sitt team som var hundratals mil bort.

Daniel Eisenberg är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder.