Nya LAS – 6 punkter att ha koll på
PUBLICERAD 15/2/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Nya LAS – 6 punkter att ha koll på

Att säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist är tyvärr något som är aktuellt för många företag just nu. Därför är det extra viktigt för HR att veta vad som gäller i nya LAS (Lagen om Anställningsskydd) och de förändringar det medför.

Här lyfter Maria Elinder, arbetsrättsexpert, 6 viktiga punkter: uppsägning från saklig grund till sakliga skäl, turordningsundantag, personliga skäl, den nya visstidsanställningen, hyvling och uthyrningslagen. Regler som kan medföra stora eftergifter om de hanteras på fel sätt.

Citat från Maria ur avsnittet:

”Förändringarna i LAS är verkligen något arbetsgivare måste ha koll på. Hur långt avtalen gäller för visstidsanställning, när går det över till tillsvidareanställning och så vidare. För då har man inte längre rätt att säga upp, om det inte finns en arbetsbrist eller personliga skäl.”

”Det första jag vill skicka med till alla HR out there är att de ofta kommer in lite sent i processen. Många får ett beslut i knät ”Nu har ledningen bestämt att …” Men då har man inte använt HRs expertis på rätt sätt, för arbetsrätten anger vilka steg man ska ta.”

”Lagen säger att beslutet om uppsägning inte får vara fattat innan förhandling är klar. Därför är det viktigt att hela tiden ha det språket: ”Det här är planerat”, ”Det här är vad vi föreslår”, ”Det här är vad vi tänker på”. Så HR ska vara med från början.”

”När det gäller uthyrningslagen kommer nya regler om att de konsulter som varit inhyrda via bemanningsföretag mer än 24 månader ska erbjudas en anställning. Det uppstår en hel del frågor kring det. När är det bemanning och när är det konsult? När går det under uthyrningslagen? Här gäller det att veta vad som gäller.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.