Vilka krav ställer hybridarbete på ledarskapet?
PUBLICERAD 29/3/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Vilka krav ställer hybridarbete på ledarskapet?

Hybridarbete har fört med sig många utmaningar för chefer och ledare, inte minst inom HR. Ett av de företag som jobbat på distans långt innan pandemin är Microsoft, som redan 2012 började använda hybrida arbetsplatser för att gynna produktiviteten, medarbetarna och utvecklingen.

I det här avsnittet berättar Microsofts vice VD och ansvarig för marknadsföring, strategi och operativ verksamhet Tomas Floberg, hur de fortsätter använda digitala strategier för en välmående personal. Han delar också med sig om erfarenheter och metoder när det gäller allt från ”campare” till ”betonghäckar” – och andra personligheter som kan sparka bakut vid en förändring i organisationen.

Citat från Tomas ur avsnittet:

”Vi behöver omdefiniera vad kontoret betyder. Vad har det för syfte? Vad är värdet med att komma till kontoret?”

”Det vi på Microsoft gjorde ganska tidigt var att träffas i team mycket mer, när vi jobbade på distans. En halvtimme utan agenda, stand-ins, check-ins, där man bara kommer in och säger hej. Det har varit viktigt. Kultur kan man gå igenom i 500 slides, men det är först när kulturen levs och man känner att ”hon eller han agerar på det där sättet” och ”VDn pratar så här”, det är då det blir på riktigt.”

”I framtiden har vi har kontor som inspirerar mig att vilja vara där och det blir självklart att åka dit för ett visst syfte. Tekniken behöver också fortsätta vara en möjliggörare att sömlöst kunna gå in i ett möte, oavsett hur man kopplar upp sig på det. Känna att man är första klassens deltagare.”

”Man gör spelregler till en teamöverenskommelse. Kamera på, räcka upp handen för att få ordet, alltid anteckna – oavsett om du är på kontoret eller inte. Annars blir det lätt en distans mellan digitala deltagare och de som är i rummet.”

”Att människor isolerar sig och man inte vet hur de mår, det är en risk med hybridarbete. Men det finns å andra sidan en risk att ställa för stora krav på att människor ska vara inne på kontoret varje dag, hela dagarna. Den frihet jag hade under så lång tid där jag kunde lägga om mitt livspussel och plötsligt få bitarna att fungera – får jag inte det vill jag inte vara kvar på den här arbetsplatsen, utan gå till en som erbjuder det. Så är det många som tänker idag och det ställer krav på ledarna.”


Avsnittet är i samarbete med Sympa

Bygg en starkare organisation med Sympas heltäckande system för HR och masterdata. Designat för individen, format efter organisationen.


Lyssna på Acast

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.