Så skapar engagemang större framgång
PUBLICERAD 19/10/2023
Lästid ca 2 min

Så skapar engagemang större framgång

Engagemang bland medarbetarna är en av de viktigaste faktorerna för framgång, inte bara när det gäller produktiviteten, utan även för att kunna nå större vinst och nöjdare kunder. Därför kan det vara bra att kika lite extra på medarbetarengagemanget i ert företag – så här gör du.

Medarbetare är företagets största tillgång, men att skapa och behålla engagemang kan vara en utmaning för många organisationer. Allt ifrån ledarskap, gemenskap, involvering och personlig utveckling påverkar engagemanget och skapar drivna, produktiva, lönsamma medarbetare som presterar bättre. Engagemang främjar också hälsan och sänker sjukfrånvaron.

Siffrorna talar för sig själva

Enligt en Gallup-undersökning har företag med högt medarbetarengagemang hela 10 procent bättre kundlojalitet, 18 procent högre produktivitet och 81 procent mindre frånvaro. Dessutom visade sig engagemang påverka vinsten – och företag med högt engagemang har hela 23 procent högre vinst.

3 typer av engagerade medarbetare

I undersökningen har Gallup identifierat tre kategorier av medarbetare:

De aktivt frånkopplade

Den här typen kan orsaka rejäl skada. Det är nämligen de som skapar konflikter, levererar dåligt och ofta är sjuka. Dessutom upptar de värdefull tid från både chefer och kollegor.

De oengagerade

Några som är svårare att hitta är de kollegor som är oengagerade. De märks sällan och gör vad de är där för, men aldrig något mer.

De engagerade medarbetarna

De här kollegorna är samarbetsvilliga, entusiastiska och försöker hitta sätt att hela tiden bli bättre. Det är dem du vill ha bland dina anställda.

Ledarskap påverkar

Som ledare har du stort inflytande över hur engagerade dina medarbetare blir. Genom att investera i rätt typ av medarbetare och sedan jobba på en företagskultur där respekt är ledordet kan du nå långt. Enkla saker som att hälsa på varandra på morgonen, lyssna på åsikter och tankar och hjälpa varandra att prestera påverkar också. Du behöver visa uppskattning, vara delaktig men också skapa en kultur av arbetsglädje och trivsel. Som chef är det du som är förebilden och ser till att leda er i rätt riktning.

Det börjar i rekryteringen

Med rätt personer på plats är det enklare att nå medarbetarengagemang. Därför är rekryteringen en viktig del av engagemanget. Försök rekrytera medarbetare som delar ert företags värderingar, förstår ert syfte och som visar nyfikenhet för era visioner. När någon arbetar med det de verkligen tycker om märks det. Det gäller både chefer och medarbetare. När både medarbetare och ledning drivs av liknande drivkrafter kan du skapa engagemang tillsammans och uppnå nya resultat. Bravura hjälper dig att nå de mest engagerade personerna som ger dig ett lyft till verksamheten.

Vill du veta er om hur Bravura kan hjälpa ditt företag – klicka här.


Om Bravura

Bravura är rekrytering- och bemanningsföretaget med fokus på engagemang inom främst IT och tech, business administration och sales and customer support. Genom Next Gen Professionals erbjuder de jobb till människor i början av karriären, med noll till åtta års erfarenhet. Med ett stort nätverk av kandidater med goda referenser kan de hitta kandidater snabbt och effektivt. Läs mer om Bravura här.