KASAM på jobbet - Så får du ett mer hållbart arbetsliv
Foto: Katarina Jansson
PUBLICERAD 19/8/2024
Lästid ca 3 min
Intervju/sommarläsning

KASAM på jobbet - Så får du ett mer hållbart arbetsliv

Boken KASAM på jobbet, skriven av organisationskonsulten Ann-Sofie Forsmark, har ambitionen att visa vägen till ett mer hållbart arbetsliv. Den fungerar som en handbok som visar vad du behöver stärka och där du får verktyg som visar hur du kan göra. En bok för regniga sommardagar eller på en filt på stranden men framförallt som en hundörad handbok när jobbet drar igång igen.

KASAM betyder känsla av sammanhang och bygger på den salutogena modellen framtagen av Aaron Antonovsky på 90-talet. Salutogenes betyder hälsans ursprung och mäter i vilken utsträckning vi tror på vår egen förmåga att möta motgångar. Det i sin tur kan kopplas till vårt välbefinnande och vår hälsa.

Berätta om bakgrunden till boken och varför du tycker att den behövs?

Vikten av ett fokus på genuint hälsofrämjande insatser på arbetsplatsen har blivit allt viktigare. "Alla" pratar om att vilja verka hälsofrämjande men jag upplever att många har svårt att veta vad man faktiskt ska fokusera på.


Det är en konkret handbok man verkligen kan jobba med.


Vi har stöd av framforskade friskfaktorer som ger en tydlig bild av vad vi behöver stärka på våra arbetsplatser och de sammanfaller väldigt väl med faktorer som stärker KASAM's känsla av meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet.

Jag har också stött på att vikten av KASAM lyfts såväl för medarbetare som ledare men att det inte beskrivs vad man faktiskt behöver göra för att stärka den. Därför kände jag att jag så gärna ville skriva boken och låta den hjälpa så många som möjligt skapa ett meningsfullt och hållbart arbetsliv. Det är en konkret handbok man verkligen kan jobba med för att både kartlägga vad man behöver stärka men också få verktyg på hur man gör.

Varför är känslan av sammanhang så viktig och vad händer med oss om vi inte upplever det på jobbet?

KASAM innefattar att känna meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet. Det handlar konkret om att vi känner att vi vill göra vårt jobb, att vi har kunskap och förståelse som behövs för att göra det och därtill de yttre och inre resurser som krävs för att både göra det bra, och hålla längs vägen.

Om vi inte upplever det kommer det inte på sikt gå bra för den verksamhet vi jobbar inom, vi kommer inte att trivas och vi kommer att uppleva negativ stress och potentiellt även mer allvarliga problem. Att stärka KASAM handlar också om att rusta oss för att hantera de utmaningar som oundvikligt kommer med såväl liv som arbetsliv. Det är att ha meningsfull handlingskraft och relevant motståndskraft!

Berätta om de tre dimensionerna av KASAM. Hur kom den kunskapen till?

I grunden är det de tre dimensioner som Aron Antonovsky fann behöver upplevas för att uppleva och skapa hälsa. Han studerade människor utifrån ett hälsofrämjande salutogent perspektiv. Vad är det som får människor att må bra trots utmaningar och motgångar?

Tvärtom mot det traditionella perspektivet - Vad orsakar problem och får människor att må dåligt? För mig blir det så tydligt att det vi behöver stärka i vårt arbetsliv idag är just känslan av mening, av begriplighet och av att ha rätt inre och yttre resurser för att kunna vara hälsofrämjande och hantera och överkomma utmaningar såväl enskilt som gemensamt.

Har du några tips för HR-avdelningar i hur de kan stötta sina medarbetare?

HR har en så viktig roll i dagens arbetsliv i att hjälpa och driva verksamheten på ett meningsfullt och hållbart sätt. På organisationsnivå är det avgörande att de strukturer och arbetssätt som stöttar KASAM finns och det här är HR experter på!

kasampajobbet.se finns ett frågebatteri för att kartlägga sin nuvarande KASAM som organisation och därmed få insikt om vad som behöver stärkas- eller förtydligas att det faktiskt finns. Det bästa är att det hjälper både verksamhetens och medarbetarnas hållbara framgång.

Berätta om dig själv. Vem är Ann-Sofie Forsmark?

Jag drivs enormt av att hjälpa människor till meningsfull och hälsofrämjande förändring både i livet och arbetslivet. Jag har jobbat med det i över 25 år nu både riktat till individ och organisationer av alla de slag, såväl stora som små.

Jag älskar att lära och är formellt utbildad både inom hälsa, arbetsmiljö, ekonomi, ledarskap, psykologi, beteendevetenskap och även inom miljöfrågor. Jag älskar mitt jobb men älskar också min fritid då jag helst är ute i naturen i fjäll och skog, läser, sjunger och virkar.

Annika Hegardt


Här hittar du mer information om boken KASAM på jobbet : vägen till ditt hållbara och hälsofrämjande arbetsliv och kan provläsa utan kostnad.