Sex punkter om det nya lönetransparensdirektivet i praktiken
PUBLICERAD 18/7/2024
Lästid ca 2 min

Sex punkter om det nya lönetransparensdirektivet i praktiken

Lönetransparensdirektivet antogs i maj 2023 och ska vara genomfört senast den 7 juni 2026. Direktivet syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete.

Nu har utredningen om genomförande av lönetransparensdirektivet publicerats, med förslaget att jobbsökande ska få information om lönen i tid för att en informerad löneförhandling ska kunna ske.

Information är makt. Lönetransparens bidrar inte bara till mer jämställda löner utan förenklar och förbättra rekryteringsprocesser när arbetsmarknaden skriker efter kompetens. Särskilt innan direktivet träder i kraft är det en utmärkt strategi att börja informera om lön i jobbannonser för att sticka ut bland konkurrensen och attrahera de bästa talangerna.
Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Lönetransparensdirektivet i praktiken

  1. Att arbetsgivaren måste informera sökande om startlön eller lönespann för den aktuella tjänsten.
  2. Att anställda har rätt att veta den genomsnittliga lönen hos kollegor med samma eller liknande arbetsuppgifter.
  3. Arbetsgivaren ska ge arbetstagarna insyn i lönesättningen som ska vara könsneutral. Insynen ska ge arbetstagare information för att kunna bedöma om de utsatts för lönediskriminering.
  4. Att anställda får rätt att veta exakt vilka kriterier som används för att fastställa lön och karriärutveckling. De kriterierna måste dessutom vara objektiva och könsneutrala.
  5. Att det blir förbjudet för arbetsgivare att fråga kandidater om deras nuvarande eller tidigare lön.
  6. Att företag som bryter mot direktivet riskerar att bötfällas.

Högre lön viktigast för svenskar när de byter jobb

I undersökningen Jobbsökarstudien 2024* från Jobbland finns svar från cirka 2 700 svenska jobbsökare. I svaren framkommer det att högre lön är den främsta anledningen när svenskar överväger att söka nytt jobb, även om man inte letar. Och fler vill se en mer transparent arbetsmarknad.

Sju av tio svarar att lön är en viktig eller mycket viktig faktor när de söker ett nytt jobb även om de inte ens är på jakt efter ett. Majoriteten vill också veta lönenivån redan i jobbannonsen. Sveriges jobbsökare är redo för transparenta löner, direktivet är efterlängtat.
Anita Rae

*Jobbsökarstudien 2024 Jobblands undersökning Jobbsökarstudien 2024 om jobbsökande genomfördes i mars 2024 och hade totalt 2 683 respondenter varav 63,6 % kvinnor, 35,7 % män och 0,5 % icke binära.


Läs mer på HRnytt:

Jobben som försvann - branscherna med störst nedgång första kvartalet 2024

Krångligt att söka jobb? - Svenskarna vill kunna söka jobb enklare

Nya EU direktivet om lönetransparens - Detta behöver åtgärdas