10 tips för att hålla ett lyckat webbinarium
PUBLICERAD 3/4/2023
Lästid ca 2 min

10 tips för att hålla ett lyckat webbinarium

Att hålla ett webbinarium är ett sätt att dela med dig av ditt företags expertkunskap och inspirera medarbetare eller kunder. Men hur ser du till att målgruppen hittar till ditt webbinarium och att det blir så bra som du har tänkt dig? Här är 10 tips som hjälper dig på vägen:

1. Planera i förväg

Börja planera och förbereda ditt webbinarie i god tid, gärna några veckor innan det äger rum. Då har du tillräckligt med tid att utveckla strategi och marknadsföring, skapa och testa innehåll och säkerställa att tekniken fungerar korrekt.

2. Använd en professionell plattform

Genom att använda en professionell webbinarieplattform kan du ta del av funktioner som ger möjlighet att anpassa ditt webbinarie. Till exempel registreringsformulär, interaktiva funktioner som omröstningar och frågestunder och inspelning som erbjuder deltagarna att se webinariet en eller flera gånger.

3. Jobba med innehållet

Genom att skapa ett intressant innehåll som tilltalar din publik kan du identifiera de frågor och problem som dina tittare vill ha svar på.

4. Ha en tydlig agenda

När agendan är tydlig ser du till att dina tittare förstår vad de kommer få ut av sitt deltagande. Det håller dem engagerade och fokuserade.

5. Välj en bra tidpunkt

När är din publik mest tillgängliga? När passar det bäst baserat på din målgrupps olika tidszoner eller dagar då det passar bäst för dem att delta utan distraktioner?

6. Marknadsför webbinariet

För att deltagarna ska hitta till webbinariet behöver du sprida det. Enklast gör du det förstås genom sociala medier, e-postmarkandsföring och annonsering på relevanta plattformar, men du kan också kontakta nyckeldeltagare direkt och berätta vad som är på gång.

7. Engagera din publik

Genom att använda funktioner som omröstningar och frågestunder kan du engagera din publik och hålla dem intresserade.

8. Ha en professionell presentatör

Se till att den som håller i webbinariet är erfarna och kunniga i ämnet, men också vana att stå framför kameran så att de kan kommunicera på ett engagerande sätt.

9. Dubbelkolla alltid tekniken

Testa att tekniken fungerar innan webbinariet så att du slipper obehagliga överraskningar. Det gäller speciellt ljud, video, uppkoppling och presentation av slides.

10. Följ upp ditt webbinarium

Gör en uppföljning där du skickar ut till exempel en undersökning, en sammanfattning och/eller erbjudanden som hjälper deltagarna. På så sätt bygger du relation och fortsätter dela engagemang med dina deltagare.

Här kan du läsa mer om de vanligaste misstagen när företag håller webbinarium