Egenskaperna som gör dig till en bra chef
PUBLICERAD 28/3/2023
Lästid ca 2 min

Egenskaperna som gör dig till en bra chef

Vilka krav och förväntningar har jobbsökare på potentiella arbetsgivare, 2023 och framåt? En ny rapport visar att raka och tydliga chefer lockar svenska jobbsökare mycket mer än snälla chefer.

Kvinnor söker en inkluderande chef

Bryter vi ner svaren utifrån kön är det fler kvinnor (70 %) än män (56 %) som vill ha en chef som är inkluderande. Bland jobbsökare i åldersgruppen 25–35 år anser 86 % att en chef med engagemang är viktigast.  Jobbsökare i hela Sverige tycks vara eniga om att den viktigaste chefsegenskapen är att vara tydlig och rak. Sticker ut gör norra Sverige, där "engagerad" i stället toppar listan med 89 %, medan 79 % efterfrågar en tydlig och rak chef.

En av frågorna som respondenterna fick besvara var vad som är viktigast i valet av arbetsgivare och en ny karriär.

  • En bra chef (72 %)
  • Utvecklingsmöjligheter (67 %)
  • Bra lönenivå (64%,)

Tydlighet viktigare egenskap än snäll

  • Den chefsegenskap allra flest (87 %) anser som viktig är att vara tydlig och rak.
  • Engagerad (85 %)
  • Inlyssnande (66 %).
  • Vidare efterfrågar 65 % en chef som är inkluderande och kan främja samarbeta mellan medarbetare med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv.
  • Endast 31 % menar att en bra chef är snäll.

"Snälla chefer har varit lite på tapeten senaste åren, men något som vi ser allt mer är både medarbetare och organisationer som efterfrågar chefer som kan skapa psykologisk trygghet i gruppen.
Vilket i mångt och mycket startar i tydlig kommunikation.
"
Jenny Nilsson, produktägare, TNG Lead


Om undersökningen

TNG rapporten "Talent Insights – Fördomsfri rekrytering 2023: Jobbsökarnas krav på en arbetsmarknad i förändring". Rapporten baseras på en digital enkätundersökning, där jobbsökande från olika branscher anonymt svarat på frågor om fördomsfri rekrytering, den framtida chefen, ledarskapet, lön och förmåner, hybridarbete, mångfald och diskriminering.

Över 1 200 respondenter deltog i anonymt i undersökningen, som genomfördes som en enkät under 2022. Jobbsökarna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook, med flera och motsvarar ett slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.