En hyllning till glädjespridarna!
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 27/6/2023
Lästid ca 2 min
Krönika

En hyllning till glädjespridarna!

Första gången jag träffade Janne var i Almedalen. Han var marknadschef hos en av mina kunder. Det var märkligt, men när Janne var med, mådde alla lite bättre. Detta trots att han inte gjorde så mycket väsen av sig.

Han hade alltid ett leende över. Han hjälpte alltid till och hade glada tillrop. Han sa aldrig ett ont ord om någon. Janne var en riktig glädjespridare!


Ska ni lyckas med ert uppdrag, så gäller det att
plocka fram det bästa från varje lagmedlem.


Människor som Janne är guld värda i våra organisationer. Ska ni lyckas med ert uppdrag, så gäller det att plocka fram det bästa från varje lagmedlem. Men vad är då det bästa? Detskiljer sig mellan varje människa. Den som tror att vi bara ska mäta utefter en och samma måttstock har missat poängen med att vi är olika.

Inte sätterman väl Leonel Messi som målvakt och sedan klagar på att hans prestation var dålig?

Vissa människors styrka ligger i att lyfta andra. Så låt dem göra det! Låt den som går igång på siffror få hålla på med Excel. Låt den som gillar att lyfta luren och ragga kunder göra det, medan någon annan passar bättre på att nätverka sig fram till affärer.

Om folk får göra det de är nyfikna på, och bra på, så kommer de att må bättre och därför prestera bättre – utefter sina styrkor. Då får niut max av varje individ.

Människor som Janne behövs. Nu mer än någonsin i dessa ovanligt oroliga tider. Han fick alla andra att bli lite bättre. Det var hans superkraft. För ett tag sedan fick jag reda på att Janne inte längre finns bland oss. Hans dotter hörde av sig och berättade. En sann glädjespridares ljus har slocknat, alldeles för tidigt. Och när jag leder paneldiskussioner under ett par dagar i Almedalen i år så kanske jag kommer att förnimma Janne, strax utom synhåll, men ändå med sitt leende och sina glada ögon.

Jag skriver det till alla er som sprider glädje därute i vårt avlånga land. Du är viktig! Utan dig grusas det för alla andra. Dina kollegor behöver dig, ibland mer än du kanske själv förstår.

Tack för att du läser mina tankar //Antoni


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.